Кога малчуганът започва да спи цяла нощ?

Когато става въпрос за детско развитие, понятието норма може да бъде доста разтегливо:) Затова и въпросът за продължителността на нощния сън няма еднозначен отговор. Той зависи от много фактори – темперамента на детето, емоционалното му състояние, обстановката, начина на хранене (кърмата се усвоява по-бързо, изкуствените млека по-бавно), здравословното състояние и не на последно място – възрастта.
Филип е на 1 година и все още се буди два-три пъти на нощ. Заспива само, когато му дам да суче малко. понякога е нужна дори секунда, за да се успокои и отпусне. но си го иска и това е. Педиатърът ни ме посъветва първо да махна сутрешното кърмене. После, постепенно, каза тя, ще отпаднат дневните. А най-накрая и нощното… Важно е детето да е добре нахранено, спокойно, но и достатъчно голямо, за да може да се отпусне и спи цялата нощ. Има примери и до по-късна възраст. Синът на една приятелка и сега се буди през нощта, а вече е на три години. Т.е наистина няма универсално решение. Важно е детето да се чувства обичано, приласкано, а не отблъсквано. А то само ще прецени кога е готово.
Ако все пак смятате, че се буди твърде често, уверете се, че леглото му е удобно, че не е гладно, че е спокойно и здраво. И просто почакайте. Можете да бъдете сигурни, че ще дойде време, когато ще можете да спите цяла нощ!

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: