10 полезни за малчо храни…

Орехите. Според последното изследване, проведено от Американската акаделия за алергии, астма и имунулогия, потенциално аларгенните орехи са безопасни за деца над 6 месеца. Орехите са изключително полезни и богати на белтъчини, мастни киселини, витамин Е, минерали като калий, желязо и манган. И тъй като до 1-годишна възраст детето не може да ги консумира в твърд вид, може да му се дава паста. Въведете я в менюто постепенно, като всяка нова храна.

Яйцата. Идеалната храна – лесно се усвояват, съдържат фолиева киселина, желязо и холин, бълтъчини и витамините А, Е, D. Сварете яйцето, пюрирайте жълтъка и смесете с храната на малчугана. След 8-ия-9-ия месец пожете да давате на детето омлет, нарязан на малки парченца.

Маслото. Не се притеснявайте от мазнините, те имат важна роля за развитието на детския мозък и нервната система.

Бобът и лещата. Продуктите, богати на желязо и белтъчини, съдържат още фолиева киселина, цинк и манган. Ако детето е под 1 година, пюрирайте лещата или боба. Много лесно се приготвя червената леща и е много вкусна и полезна.

Рибата от северните морета. Непременно включете в менюто сьомга, риба тон, сальодка или сардини. Те са незаменим източник на полиненаситени киселини, които са особено важни за детето през първите две години от живота му. за най-малките можете да опечете рибата, да я почистите от костите и да я пюрирате.

Подправките и билките. След като детето свикне да яде твърда храна, започнете да му давате от ястията, които приготвяте за семейството. Разбира се, избягвайте прекалено лютите подправки.

Тофу. Лекарите препоръчват да го включим след навършването на 1 година. Съдържа желязо, цинк и много белтъчини. Може да се пече, вари и да се използва както за основни ястия, така и за десерти.

Пшеничен хляб и крекери. Въпреки някои изследвания, доказващи вредата от глутeна, има и много такива, които доказват, че пълното му отсъствие от детското меню може да доведе до сериозни последствия, включително автоимунни заболявания.

Киселото мляко без добавки. Изберете неподсладеното и без вкусове мляко, натурално, без ароматизатори. Избирайте продукти не по-нискомаслени от 2%.

Червеното месо. Според Американската академия по педиатрия в менюто на децата трябва да влиза червено месо. Желязото и цинкът, съдържащи се в тях се усвояват по-бързо и по-добре. Комбинирайте месото с плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

Leave a Reply

%d bloggers like this: