На масата

10 важни продукта в менюто на детето след 1 годинка

Полезните продукти, от които се нуждае вашият наследник, трябва да осигурят едно здравословно, балансирано хранене – 4-5 пъти на ден. Това е възрастта, в която започва да се формира вкусът, появяват се любимите храни, както и тези, които не са обичани.
Млякото. Можете да започнете с адаптираното мляко, ако преди това сте били основно на кърма, защото то е обогатено с желязо, витамини и мастни киселини. След това започнете постепенно минете към козе мляко. Задължително давайте кисело мляко. Можете да го предлагате с бисквитки и нарязани в него плодове.
Млечните продукти. Основен източник на калций и витамин В, те подобряват храносмилането, влияят положително на микрофлората на червата, повишават имунитета. 70 г извара на ден е идеалната дневна порция. Можете да го поднесете под формата на пудинг, банички, филийки с яйце. Детето ще ги хареса.
Месото. Богато е на важните за организма животински белтъци. Дневната норма е 70-80 грама. Започнете със заешко, пилешко, пуешко, после включете свинско, говеждо, телешко. Можете да го добавяте към супите, приготвено на пара, както и със зеленчуци.
Рибата. Тя трябва да присъства 1-2 пъти седмично в менюто на детето. Избирайте филе от речна или морска риба.
Яйцата. Както кокошите, така и пъдпъдъчите са богати на комплекс ценни витамини, аминокиселини и микроелементи. Предлагайте не по-често от 2-3 пъти седмично.
Зеленчуци. Повишават апетита и са богати на целулоза и витамини. Зеле, цветно зеле, картофи, броколи, цвекло, тиква – идеални са както самостоятелно, така и под формата на добавка към супите и ястията.
Плодовете. Важни са за добрия имунитет. След година и половина можете да предложите мандарини, портокали и киви. Аз го направих доста по-рано, защото синът ми обожава банани и мандарини.
Хлябът. Подобрява работата на червата. Едно парченце бял хляб на ден е достатъчно.
Кашите. Особено оризовата и тази от елда са изключително полезни.
Водата. Тя е необходимост. Компотът, билковите чайове или соковете са полезни, но не могат да утолят жаждата. Нека да е на стайна температура.

Leave a Reply

%d