ЛюбопитноС грижа за най-малките

21 януари: Празнуваме Бабинден

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.

Денят е обявен за празник от 1951 година.

В столичната Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележат празника с ритуала „миене на ръце”. В ритуала ще се включи и акушерка със своето бебе, тя стана майка в болницата миналата година.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане.

Едно време още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отивали на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускали стрък босилек или здравец. Вземали калъп сапун и една нова кърпа и се отправяли към дома на бабата да „полеят“.

Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с кърпата, която е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

На обяд жените се събират в дома на бабата-акушерка. Всяка носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на „бабата“ и й подава подноса с храната.

Leave a Reply

%d bloggers like this: