7 правила за това как да оцелеете в сезона на грипа и настинките

По-малко хора, по-малко вируси. Т.е. избягвайте многолюдните места. Концентрацията на вируси под открито небе е в хиляди пъти по-малка от тази във всяко помещение – дом, театър, кино, вагон на метрото или трамвая.

Спазвайте дистанция! Чули сте, че някой е болен или някой киха и бърше нос, стойте максимално далеч. Колкото по-близо е до вас заразеният, толкова по-голяма е вероятността и вие да пипнете коварния вирус.

Ръцете – източник на инфекции и зарази. По възможност избягвайте поздравите, навън носете ръкавици, не позволявайте на непознати или малко познати хора да хващат детето за ръце, нито да му правят „боц“. Особено, когато сте на обществено място. Ако все пак се случи, забършете пръстчетата с мокра кърпичка или измийте.

Отбивайте се в поликлиниката само в краен случай. Шансът да се сблъскате с вирусите е наистина голям на мястото, където има много деца, при това – болни.

Не претопляйте, овлажнявайте, проветрявайте! Вирусите съхраняват своята активност с часове в прашна, суха и топла среда и практически веднага се изпаряват, ако въздухът е чист, влажен и раздвижен. Оптималните параметри за помещението са: температур 16–22°С, относителна влажност на въздуха – 40–70%.Създайте си комфорт при тези параметри. Ако ви е хладно, облечете се!

Мийте ръцете! Ако нямате възможност, използвайте различни хигиенични продукти – кърпички, гелове без отмиване. Научете детето да го прави и само.

Използвайте капки за нос или аерозолни препарати на основата на солен разтвор, за да овлажнявате лигавицата на носа. И не забравяйте, че маската не пази здравия, носят я болните, за да ограничат заразата. Не съществуват лекарства, които да намалят шанса да се разболеете от грип и настинка. Шансът намалява, ако се храните пълноценно, водите активен начин на живот, наспивате се добре, усмихвате се и сте в добро настроение.

Leave a Reply

%d bloggers like this: