7 знака, че детето има проблем

Не, това не са признаци на психично заболяване, а повод за внимателен поглед към емоционалното състояние на вашия наследник.

Нарушения на съня

Нормално е децата да спят около 10 часа. При по-кратък или по-дълъг сън, трябва да се замислите. Децата с депресия обикновено стават сънливи. Тези със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивните пък спят твърде малко и се будят през нощта.

Проблем със стомахчето

Болките в стомаха, които не могат да бъдат обяснени, често имат психологически корен. Изследване, направено наскоро, показва, че хроничните проблеми със стомашно-чревния тракт са знак за безпокойство и депресия. Те пък могат да бъдат свързани с неразбиране от страна на някоя от леличките в яслата или градината, проблем с някое от децата, проблем в семейството (мама-тате)…

Натрапчиви мисли и страхове

Те понякога са толкова силни, че пречат на наследника ни в нормалния живот. Могат да бъдат свързани с микроби или безопасността му. Едно дете може да мие ръцете си няколко пъти през деня. Може да не иска да излезе от вкъщи, защото го е страх от пчели… Проблемът е сериозен, посетете психолог, при необходимост – и психиатър.

Не се забавлява

Децата, изпаднали в депресивно състояние по една или друга причина, не могат да се зарадват дори на неща, които преди това са обичали.

Изпитва постоянно чувство на вина

Ако е налице депресия, нарушаването дори на най-малката, обикновено забрана, го кара да се чувства ужасно…

Таи гняв в себе си

Ежедневните истерии с викове и тръшкане могат да бъдат знак за депресия, проблем с настроението, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

В главата му има тъмни мисли

Понякога децата повдигат болезнена за тях тема в хода на игрите, в разговорите си с въображаеми приятели. Затова бъдете бдителни. Някои деца са склонни към самонараняване, ако са в депресивно състояние.

Leave a Reply

%d bloggers like this: