Анимационно видео разказва на децата за проблемите с екологията

Глобалното затопляне е актуален световен проблем За него често говорят еколози, зоолози, бизнесмени, властите. Но дали децата ни са чували за него? Та нали те след време ще решават натрупаните проблеми, свързани с липсата на чиста вода, мръсния въздух и изчезването на растения и животни? Родителите трябва да запознават наследниците си с тези теми, казват специалистите. И ето че на бял свят се появиха две видеа, които да помогнат на мама и тате.

 

Трудно е да се обясни на децата науката за екологията. Първо е сложно, второ децата винаги питат „защо“, а ние трудно можем да им отговорим защо унищожаваме сами природата и планетата си, защо ледът се топи и защо въздухът е лош за дишане…

Преди седмица британският канал Hay Festival пусна две видеофилмчета под името Trans.MISSION, със съдействието на Националния съвет по изследване на околната среда. Те се справят перфектно с опростеното обяснение на сложните проблеми – без да губят сериозния смисъл на темата. В края на всяко филмче има и кратко обнадеждаващо резюме, което децата трябва да чуят, според авторите.

Първото видео носи заглавието „Съобщение от Антарктида“ и е създадено от океанографа Емили Шакбург и дизайнера Крис Хотън. Емили споделя, че науката е малко трудна за обяснение, но пък видеото позволява темата да бъде усвоена лесно от най-малките. Малки балончета в леда разказват на децата колко въглероден двуокис е имало в атмосферата през миналите години и как учените са използвали тази информация, за да разберат, че днес количеството въглероден двуокис е доста повече.

Второто видео е със заглавие „Чистият въздух започва от вкъщи“ и показва проблема с въздействието на битовата химия върху качеството на въздуха, който дишаме. Оказва се, че дори продуктите с приятен аромат като шампоан, освежителите за въздух и парфюмите отделят летливи органични съединения, които влизайки във взаимодействие със слънчевата светлина, създават смог, който вреди на здравето ни. Във видеото се обяснява, че трябва да избираме натурални продукти за красота и хигиена.

Leave a Reply

%d bloggers like this: