Авторката на книгите за Хари Потър променила живота на 31 000 деца от детски домове

Писателката Джоан Роулинг основава през 2009 г. благотворителния проект Lumos, чиято цел е да помага на деца от детски домове да открият своето ново любящо семейство. Много фенове на поредицата за малкия магьосник даряват средства от цял свят. А според статистиката за няколко години Роулинг е намерила семейство за повече от 31 000 деца.

„Видях снимка на момче в малко креватче с решетки и загубих дар слово. Тази картинка ме трогна толкова силно, че осъзнах колко е голям проблемът. И тогава започна всичко”, разказва Джоан. Фондът работи в момента не само в страни от третия свят, но и в Европа, и в Азия.

Стефани от Хаити, например, била заведена в дома от собствените си родители, които били толкова бедни, че не можели да се грижат за нея. Чувствала се ужасно, защото отношението било лошо… Сега тя е на 21 и получава своето образование.

През 2010 г. Мирланда е открита от полицията сама на улицата. Завели я в дома, а директорът я успокоил, че всичко ще бъде наред. Но не било. „Не получавахме нищо от това, което белите хора носеха”, разказва момичето. „Продаваха всичко, а ние ходехме боси.” До пристигането на представители на фондация Lumos в дома. Попитали момичето дали помни майка си. То си спомнило името на селото и открили майка й. Жената си мислела, че дъщеря й е загинала в земетресението…

Leave a Reply

%d bloggers like this: