Моите първи зелени стъпки

Безплатен наръчник за учители в помощ на екологичното образование

Безплатният наръчник „В час с климатичните промени“ с практични учебни материали и готови уроци за проектно базирано обучение за задълбочаване разбирането на учениците за климатичните промени вече е достъпен за учителите в цяла България. Това съобщиха от фондацията „Заедно в час“.

Наръчникът е достъпен за свободно сваляне от сайта prepodavame.bg.

Целта на учебните материали в наръчника е да подкрепят учениците да разбират по-добре предизвикателствата, свързани с климатичните промени. И да ги провокират сами да търсят и предлагат решения на екологичните проблеми в техните общности.

Наръчникът обхваща три големи тематични области: транспорт и климатични промени; природа и земеделие; производство и енергия.

Включена е също въвеждаща част и специален раздел за създаване на проект по екологична тема.

Освен дигиталното издание на наръчника, всички учители получават още достъп до подкрепящи видеа и допълнителни материали по темите за климатични промени на сайта prepodavame.bg.

Учебните ресурси са изготвени от образователни експерти и опитни обучители на учители с консултацията на специалисти по екология и климатични промени.

Материалите са създадени по проект на фондацията „Заедно в час“, който е финансиран от Европейската климатична фондация (European Climate Foundation).

Материалите в наръчника са насочени към ученици от пети до 12-и клас и могат да се интегрират в образованието по различни предмети, да се ползват в час на класа, в клубове по интереси или от всеки учител, без значение на предметната му област с адаптация.

Наръчникът е ценен за училищата, които имат оборудвани STEM кабинети или за такива със специализирани профили, като земеделски гимназии, професионални гимназии по транспорт и др.

„Ако наистина вярваме, че бъдещето е в ръцете на днешните ученици, трябва да насърчаваме децата да търсят решения за предизвикателствата на бъдещето. С тези учебни материали, заложените в тях идеи и възможността самите ученици да генерират идеи, правим също стъпка към това да имаме по-овластени, по-активни и отговорни граждани утре. Сигурна съм, че материалите ще са полезни и на самите учители да се ангажират повече с темата и да доразвият предложените дейности през своя опит и умения“, казва Юлия Мишкова, обучител в екипа на „Заедно в час“ и един от авторите на учебните материали.

В края на миналата учебна година уроците от наръчника бяха тествани и в реална учебна среда с ученици от училища партньори на фондацията „Заедно в час“ от различни населени места, като коментарите на всички са положителни и силно насърчителни, отбелязват от организацията.

Leave a Reply

%d