Цвеклото в детското меню

Цвеклото е сред популярните зеленчуци у нас – не е претенциозно, лесно се съхранява, не е скъпо и има приятен вкус. И не на последно място – много е полезно. Доколко е добро обаче за наследниците ни и кога да го включим в менюто им? 

Полезно е преди всичко заради високото съдържание на влакнини и пектин.

Влакнините стимулират перисталтиката на червата, способстват поддържането на нормална микрофлора, а това означава, че предотвратяват появата на запек и дисбактериоза. Пектинът пък има свойството да пречиства червата от токсините.

Цвеклото е богато и на много витамини – от група В, РР, аскорбинова киселина, микро- и макроелементи – калций, магнезий, цинк, желязо, йод, мед, калий. Затова зеленчукът е полезен при анемия, йоден дефицит.

Пигментът бетаин, който дава червения цвят, е биологично активно вещество, участващо в обмяната на белтъчините и мазнините, както и в други важни процеси.

Укрепва съдовете, понижава нервната възбудимост, подобрява състава на кръвта.

Съдържа антиоксиданти, които укрепват имунитета на детето.
Защитава черния дроб.

Педиатрите съветват да включим цвеклото не по-рано от осмия месец.

Започнете с пюре от сварено цвекло – по 1 ч.л. на ден – след като видите дали няма да има алергична реакция, можете да увеличите количеството до 4-5 ч.л. Смесвайте цвeклото с картоф, зеле, тиквичка или морков. И не се увличайте! Ако детето е алергично, изчакайте до навършването на 1 година.

След първата година можете да действате по-смело и да предложите цвеклото под формата на борш, задушено, на салата или запечено – не повече от 50 г за децата до 3-годишна възраст и 100 г за децата на възраст от 4 до 7 години.

Съвет: По възможност купувайте екологично чисти зеленчуци. Избирайте неголеми глави, тъмно-червени на цвят, без „пръстени“, в тях има по-малко нитрати. След като сварите, изполейте с вода, за да отмиете нитратите.

Leave a Reply

%d bloggers like this: