Детската приказка „Икабог“ от Дж. К. Роулинг излиза безплатно на български език

Българската версия на авторската приказка „Икабог“ от Дж. К. Роулинг ще се появи на 18 август на уебсайта на издателство „Егмонт“. Дж. К. Роулинг написва „Икабог“ преди повече от десет години като приказка, която чете преди сън на своите деца.

Зоради разпространението на вируса COVID-19, писателката решава да сподели тази семейна ценност. И така да подпомогне както децата по света, родителите и възпитателите им, така и борбата с пандемията. 

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно. Първите две глави от „Икабог“ (в превод на Красимира Абаджиева) ще се появят на сайта във вторник, 18 август. А всеки делничен ден – до 2 октомври, историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката „Икабог“ е напълно самостоятелна история, необвързана с други творби на писателката. Действието се развива във въображаем свят. А Дж. К. Роулинг се обръща към теми, които я вълнуват в творчеството ѝ – история за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията, през които преминаваме.

Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години. Но със сигурност ще се хареса на цялото семейство.

След като историята бъде публикувана онлайн на части, „Икабог“ ще се появи като книжно издание (печатно и електронно). Премиерно тов ще се случи през ноември 2020 г. в няколко държави, сред които и България.

Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от COVID-19 пандемията във Великобритания и по света.

Българските деца също са поканени да нарисуват сцени от приказката на Дж. К. Роулинг, а илюстрациите им ще бъдат включени в българското издание на новата ѝ книга.

Организатор на българския конкурс за илюстрация „Икабог“ е издателство „Егмонт“. Щ бъдат избрани 34 детски рисунки – българската селекция към творбите на деца по света, илюстрирали националните издания на „Икабог“. 

В България родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“, също от вторник, 18 август, когато формулярът ще бъде активиран (след 12:00 ч.).

Конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври, като за участие е необходимо да се запознаете с правилата и механизма му на сайта на организатора. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: