Детското отделение на „Пирогов“ радва малчуганите с новата си визия и удобства

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, американският посланик Ерик Рубин и президентът на Фондация „Америка за България”,г-жа Нанси Шилър символично отрязаха лентата и официално откриха реновираното отделение.

„След като Зара най-сетне постъпи за операция в „Пирогов”, реших да изкажа своята благодарност от проекта „Малките герои”, който според мен ще бъде една от най-значимите и необходими инициативи, които “Америка за България” е подкрепила през тези 8 години… Ако някога е имало някакво съмнение у някой от членовете на борда дали е трябвало да я започваме – нека ви уверя, че инициативата ще бъде запомнена от много, много дечица и техните майки…“ Това е писмото на Виолета, майка на новородената Зара, на която се наложи операция в първите дни след раждането и се сблъска с неприветливите и тежки условия в детските клиники на „Пирогов”.

„Малките герои” е благотворителна инициатива на Фондация „Америка за България” за преобразяване на детските клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Проектът е важно допълнение към цялостната реконструкция на Детската хирургия и травматология, предприета от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и финансирана от държавата. Интериорното обогатяване се случи чрез добавяне на модерен, цветен и образователен компонент и се финансира чрез допълнителни средства, предоставени от Фондацията, партньорите на инициативата – фирми и индивидуални дарители, и DMS кампанията PIROGOV. Инвестицията достигна 400 000 лв.

“Първоначалният план за „Малките герои“ беше по-малък… ремонт на приемната на детското отделение на „Пирогов“… пространството, в което се намираме в момента. Идеята на Фондация „Америка за България“ бързо порасна, след като множество щедри донори се присъединиха, за да подкрепят инициативата. IKEA, UniCredit Bulbank, HP, WallTopia, Happy, Lee Skolnick и много други, които ние почитаме на донорската стена зад мен. В допълнение към това над 8000 души изпратиха SMS дарения в DMS кампанията „Малките герои“.

Заедно преобразихме интериора на 65 стаи, разположени на 3 етажа. Направихме пълно преустройство на 2,270 квадратни метра.”, разказа за идеята “Малките герои” президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Другата важна кауза на инициативата е да работи за възраждането на добрите традиции във филантропията, които България винаги е имала. „Малките герои” доказва, че неправителствените организации, отговорния бизнес, медиите и всеки един могат да обединят усилия в името на една социално значима кауза.

 

ИДЕЯТА
„Пирогов” е най-голямата болница за спешна помощ в България и е водеща лечебна институция от десетилетия. Десетки, ако не стотици хиляди, деца са минали през нейните врати и са обитавали нейните болнични стаи.
Пациентите, особено децата, в болнични заведения се чувстват неуверени и често уплашени. Физическата обстановка може да смекчи това и да допринесе за по-бързото им оздравяване. Клиничните постижения в предоставянето на медицински и хирургически грижи за деца в „Пирогов” и надграждането на подобренията в детските клиники ще поставят болницата наравно с водещите детски болници в света.

ИНТЕРИОРНОТО ПРЕОБРАЗЯВАНЕ
Автор на идейния проект за интериорното преобразяване е архитектът на детския научен център „Музейко“ – Лий Сколник, който в момента участва в изграждането на детска болница в Ню Йорк и пренася своя уникален опит. Освен това 32 млади дизайнери, архитекти, художници се включиха в конкурса на Академия „Градът”. Най-добрите бяха отличени, а някои от идеите им бяха реализирани. Всички проекти могат да бъдат използвани от други болници, които решат да стартират свои инциативи по подобие на „Малките герои”.

„Малките герои“ завладяват трите етажа на детските клиники в „Пирогов“ с Героите на седемте морета (на приземен етаж); Герои от детски приказки (втори етаж), Супер-герои от нашето ежедневие (трети етаж), a в двора на болницата грее нова детска площадка. Сребърният бор, посаден от Фондацията до детската площадка, ще напомня за „Малките герои“ и ще огрява двора на „Пирогов“ с коледната си украса.

Децата са очаровани от приказните герои, защото те се борят със злодеи и разбойници, впускат се в грандиозни приключения и показват смелост на места и в ситуации, за които само може да си мечтаем.

„Мисля, че днешното събитие е добър пример за силата на политическата воля, съпричасността на социално отговорния бизнеса, неправителствения сектор и българските медии. Искам от сърце да благодаря на всички вас, от мое име и от името на всички мои колеги, работещи в „Пирогов“, защото обновените детски клиники са инвестиция, насочена към най-важното и скъпо нещо в живота ни – здравето на нашите деца“, бяха думите при откриването на изпълнителния директор на „Пирогов“ проф. Д-р Асен Балтов.

Героите са и модели за подражание – те могат да вдъхновят децата, да повдигнат самочувствието им и да ги накарат да се чувстват силни, с контрол над заобикалящата ги среда. Това е особено важно, когато детето е изправено пред сериозно заболяване, което изисква хоспитализация. Изведнъж детето се озовава в непозната и понякога враждебна за него среда, пълна с много неизвестни. Вместо да се чувства малко, безпомощно, смутено и обзето от страх, ‘малкият герой’ завладява въображението и помага да се намерят сили и увереност.

ПАРТНЬОРИТЕ
„Малките герои” обедини усилията на бизнесa, неправителствени организации, медии и индивидуални дарители в името на децата на България.
Големите герои на „Малките герои“ са ръководството, лекарите, сестрите и санитарите на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, както и всички компании и индивидуални дарители, вложили средства и труд за преобразяването на детските отделения на „Пирогов“ в приказна и приветлива среда за децата и техните близки: ИКЕА България, Уникредит Булбанк, Happy Bar&Grill, Hewlett Packard Enterprise, Walltopia, Американска търговска камара в България, Хенкел България, Посолство на САЩ в България, LHSA+DP, Ню Йорк, Академия „Градът”, Музейко, Baustoff+Metall, Sensor-S, Център за творческо обучение, Tribal Worldwide София, СтераМед, Rofix, Area, АстраЗенека България;
БНТ, bTV, НОВА Телевизия, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, BiTelevision;
всички индивидуални дарители; всички дарители в DMS кампанията PIROGOV.
Григор Димитров подкрепи инициативата като неин патрон.

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: