Диабетът при децата – как се живее с него?

Детето изпитва силна жажда? Често ходи до тоалетната през нощта? Уморява се бързо? На пръв поглед това не са толкова тревожни сигнали, но те могат да ви дадат знак, че налице е едно доста сериозно заболяване. Захарен диабет.

„За съжаление статистиката показва, че с всяка година расте броят на децата с Диабет тип 1“, коментира немски лекар ендокринолог.

Педиатрите са обезпокоени, че все по-често им се налага да се справят с това хронично заболяване.

Митовете за диабета

Най-разпространеният е, че диабетът се получава, заради неправилно хранене.

„Опитваме се да обясним на родителите, че не трябва да се упрекват. Това е автоимунно заболяване или по-точно заболяване, причинено от проблем с имунната система, който води до намаляване броя на бета клетки в задстомашната жлеза, която произвежда инсулин“.

Разбира се, има и външни фактори. Замърсяването на околната среда, разпространяването на вируси, цезаровото сечение… Но учените само гадаят засега. Факт е обаче, че в северна Европа диабет тип 1 се среща по-често, отколкото на юг, а на запад децата с диабет са повече, отколкото на изток.

Друг разпространен мит е, че детето с диабет тип 1 не трябва да яде сладко. Днес всичко е въпрос на индивидуална терапия. И няма нужда да се стига до крайности като например да забраните на детето с диабет тип 1 да хапне торта на рождения си ден или да пие сокче.

Заблудата идва оттам, че диабетът може да бъде избегнат, ако се вземат превантивни мерки. В това има логика, ако обаче говорим за диабет тип 2.

Живот с диабет

Никой не е виновен, че имате диабет. Той просто се появява. Няма отношение към сладкишите, които сте хапнали. И това трябва да бъде обяснено, казват медиците. На достъпен език и в подходящата форма.

Разбира се, инсулиновата терапия носи със себе си много ограничения. Той се поставя всеки ден, причинява болка. Но днес вече медицината е доста напреднала. И родителите, и малките пациенти, имат по-голям избор. Технологиите облекчават доста терапията. Инсулиновата помпа, например, отменя ежедневните инжекции.

Без паника

Децата с диабет трябва да помислят за избора си на професия. Не е препоръчително да бъдат пилоти, шофьори на автобуси, полицаи, военни.

Родителите трябва да помогнат да децата си да живеят с тази диагноза. За да могат да водят нармален начин на живот. разбира се, необходим е самоконтрол.

Leave a Reply

%d bloggers like this: