Домашният любимец пази детето от шизофрения

Домашният любимец пази децата от развиването на шизофрения. Рискът намалява с 24 процента. Според американски учени, домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта, пише в. „Дейли мейл“. 

Изданието цитира проучване на проф. Робърт Йокен от педиатричния център „Джонс Хопкинс“ в град Балтимор в щата Мериленд.

Учените са установили, че децата, които са имали куче преди да навършат 13 години, са били с по-малък риск от развиване на споменатото психично заболяване.

Специалистите предполагат, че децата поемат микроби от четириногите, които усилват имунната им система и бактериалната им флора. Играта с шаровците ги избавя от стреса. И двата фактора са считани като причина за възникването на шизофренията. 

От проучването станало видно, че притежаването на котка в детските години нямало същия предпазващ ефект върху психичното здраве. 

По думите на проф. Йокен около 840 хиляди случая на шизофрения са могли да бъдат избегнати, ако в детските си години пациентите са били в компанията на куче. Той направил изчисленията си въз основа на това, че в САЩ диагностицираните случаи на шизофрения са 3,5 милиона. 

Според учения, най-добър ефект има, когато около бебето се навърта куче още от самото му раждане до 3-годишната възраст.

Leave a Reply

%d bloggers like this: