Здрави малчуганиСъвети за здравеУчилище за родители

Достатъчно витамини ли получава детският организъм?

За всички е ясно, че витамините са полезно нещо. И това се вижда дори от наименованието им – от латински vita означава живот. Липсата на витамини може да доведе до болестно състояние – авитаминоза или хиповитаминоза.

Хиповитаминозата е в резултат на неправилно хранене. А за авитаминозата се смята, че е сериозно заболяване, появило се в резултат на „дълъг витаминен глад“ на организма.
Авитаминозата е рядко срещана, за разлика от хиповитаминозата, която може да се появи по всяко време – и при възрастни, и при деца.

Причини за появата на хиповитаминоза…
* еднотипно хранене, недостатъчен прием на плодове и зеленчуци;
* небалансиран прием на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Например, недостигът на животънски белтъци може да доведе до хиповитаминоза на С, А, В2, фолиева киселина. А рязкото ограничаване на мазнините води до забавяне на усвояването на мастноразтворимите А, D, E, K. При излишък на рафинирани въглехидрати се развива недостиг на витамин В1.
* простудните заболявания, приемът на антибиотици, стресовите ситуации изискват по-висок прием на витамини. Обмяната на веществата е доста по-бърза, отколкото при възрастните, затова липсата на витамини се усеща доста по-осеазаемо.

 

Направени наскоро изследвания показват, че повечето деца изпитват недостиг на няколко базови витамина – А, С, D и от група В.

Как да разберете какво липсва?
При недостиг на витамин А, кожата става суха, ноктите се чупят, появяват се чести инфекции на дихателните пътища. При липсата на витамин С, детето е отпуснато, с лош апетит.
При недостиг на витамин В1 сънят е неспокоен, детето е раздразнително, бавно наддава тегло.
При недостиг на витамин В2 – нарушена е въглехидратната обмяна. Ъгълчетата на устните са сухи, лицето се лющи.
При недостиг на витамин В9 (фолиева киселина), детето не расте достатъчно на височина, получават се нарушения в централната нервна система.
При съмнение за липсата на някой от витамините задължително потърсете мнението на педиатъра. Безконтролното даване на витамини може да доведе до обратната ситуация – хипервитаминоза.А съветът, който дават лекарите е, да осигурим на децата си разнообразно и здравословно меню. И достатъчно време, прекарано на открито.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: