Здрави малчугани

Евтино и здравословно! С какво да мием детските съдове за хранене

Вече сте родители. Четете много. Постоянно се тревожите дали това не е вредно, а онова не съдържа твърде много Е-та.

В аптеките и магазините се продават специални препарати за измиване на детските съдове. Факт е обаче, че много от тези обявени за безвредни и екопродукти са доста скъпи.

А всъщност съществуват доста по-нискобюджетни и здравословни варианти.

Такива, които ще ви помогнат да отстраните мръсотията и мазнините лесно. Можете да го направите и само с гореща вода, но честно казано, няма да е достатъчно чисто. А и не всеки има възможност да измиe съдовете веднага след като малчо е хапнал.

Сигурни сме обаче в едно – че в кухнята ви има сода за хляб, оцет и горчица. Те са идеални средства за почистване и измиване. Просто сипете малко сода и след това измийте с гъбичката. Съдовете ще заблестят. Можете да си помогнете и с останал след обяда или вечерята лимон.

Содата е напълно безвредна. Има дезинфекциращи свойства. Единственият й недостатък е, че с нея не можете да почиствате емайлирани съдове и тефлонови, защото ще се надраскат.

В този случай използвайте горчица. Можете да добавите и малко оцет към нея. Той ще премахне вирусите и ще дезинфекцира, ще се справи лесно с миризмите, а горчицата ще почистите мазното.

Можете да използвате и домашен сапун. Настържете 100 г и смесете с 0,5 л вода. Добавете четвърт чаша глицерин и сока от един лимон. След това добре изплакнете с вода.

Най-важното за препаратите за детските съдове е да имат едва доловим аромат, да нямат изкуствени оцветители, да се измиват добре, независимо от температурата на водата, да нямат в състава си опасни химически съединения (парабени, фталати, феноли, сулфати, формалдехиди), да съдържат антибактериална съставка.

Бъдете внимателни и четете етикетите!

Leave a Reply

%d bloggers like this: