Грахова супа за малчо

От бобовите най-популярен е грахът. А от него често се прави супичка. Освен че е вкусна, засища, тя и много полезна.

Грахът съдържа доста ценни витамини и минерали. В него има белтъчини, аминокиселини, въглехидрати, масла, растителни влакна. Както и бетакаротин, витамини от група В (В1, В2, В9, В6, В5), А, Н, РР. И още – желюзо, кобалт, селен, калий, магнезий, калций, мед, йод. В 100 г грах има 298 ккал.

Какви са ползите?

Богатият на витамин В грах е важен за работата на главния мозък. Успокоява, помага при нервност и умора.
Граховата супа зарежда с енергия. Има антиоксидантно действие.
Влияе благотворно върху развитието и растежа на детето, укрепва имунитета, грижи се за сърцето, активизира обмяната на веществата, подпомага формирането на костната система и зъбния емайл.

Евентуални проблеми

Възможно граховата супичка да предизвика подуване на стомахчето. Обикновено се случва, когато стомахчето на малчо не е готово за този вид продукт. педиатрите съветват да включите граха в менюто на детето не по-рано от 8-9-ия месец.

Внимание, родители!

Няма дете, което да не обича грах. Но, според педиатрите, вкусният и хранителен продукт трябва да влезе в менюто на малчо след първата му годинка. По възможност гответе ястието от млад, пресен грах. Поднесете под формата на крем-супа. Постепенно можете да добавяте зеленчуци, месо, различни зелени подправки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: