Хиперактивно дете?

Понякога ни се струва, че децата ни наистина са неуправляеми – буйни, припряни, сякаш не ни чуват и не възприемат нищо от това, което им говорим…

Думичката „хиперактивност” е известна на учените отдавна, но стана особено популярна през последните години и сред родителите.

Хиперактивно ли е вашето дете и как да се справите с проблема?

За много малчугани активното поведение е нещо нормално. Те изследват и опознават всичко ново от света около тях с една особена жажда, но в това всъщност няма нищо противоестествено.

При някои деца обаче са налице определени симптоми, които биха могли да ги характеризират като хиперактивни.

Няма ясно очертани причини, но според някои специалисти, децата, които са били отглеждани при недостатъчна дневна светлина, родените с цезарово сечение, инвитро бебетата и новородените, които са били в кувьоз, попадат в рисковата група.

В световен мащаб децата с хиперактивност и дефицит на вниманието (ХАДВ) са между 3 и 5%. Това означава, че в един клас ученици, ще има поне едно дете с този проблем.

Ако признаците на хиперактивност не изчезнат след година, няма нищо страшно. Можете да ги овладеете с правилен подход и внимание.

Симптомите

Детето говори много и бързо, не изрича добре думите, „гълта ги”, прибързва и не ви изслушва. Задава куп въпроси, но рядко остава на едно място, за да чуе отговорите;

Почти не реагира на забрани. Независимо дали е в детската градина, училището или у дома малуганът е активен в една и съща степен;

Постоянно е в движение, трудно се контролира. Дори, когато е уморено, продължава да тича, да се движи, изтощава се, плаче, изпада в истерия;

Често провокира конфликтни ситуации. Агресивно е, закача се, бута останалите деца, бие се.

Ако наблюдавате подобни прояви у детето в продължение на повече от 6 месеца, консултирайте се с детски психолог или логопед – специален педагог.

Как да му помогнете?

Създайте му условия да расте щастливо. И режим. С няколко основни правила.

Не е нужно да се карате, нито да го наказвате. Защото детето всъщност не е виновно.

Научете го да изразява емоциите си правилно. Обяснете му, че хората и животните не се бият. Може да удря по… барабаните, например. Музиката е чудусен метод за изразяване на емоциите. Танците също.

Помогнете му да се концентрира и да довършва започнатото. Задължително го похвалете или дайте награда.

Внимавайте да не се преуморява. Избягвайте местата, на които има много хора.

Не бъдете твърде изискващи. често превъзбудата се появява след завишените очаквания на родителите, на които децата на този етап не могат да отговорят.

Опитайте се да привлечете вниманието му към активни спортове. това ще е добре и за здравето, и за психиката.

Научете го да може да почива активно. Четете приказки, занимавайте се с йога, мързелувайте в парка, събирайте листа, правете картини от тях, гледайте облаците…

И внимавайте за собственото си емоционално състояние. Ако вие сте с бурен темперамент, няма как да коригирате този на наследника си.

Leave a Reply

%d bloggers like this: