Йога за бременни – какви са ползите?

Йога е изключително полезна. Премахва стреса, прогонва гаденето, укрепва мускулатурата, прави раждането по-леко и още… Вижте защо е препоръчителна.

Защо йога упражненията се препоръчват на бременните жени?
Защото се правят страхотни дихателни упражнения, които дават много добър резултат – след тях жените раждат по-лесно и по-бързо се възстановяват.

Какво могат да правят?
Упражненията за врата – горе, долу, ляво, дясно, настрани; пеперуда и полупеперуда; упражненията, при които в изправено положение има извивка назад; упражнения за таза – за прехвърляне на тежестта – ляво-дясно; за гърба;

А какво е забранено?
Упражненията със свиването на пъпа; упражнения, при които има навеждане напред; коремните; упражненията, усилващи ендокринната система, защото при бременност тя е максимално затормозена и няма нужда от допълнително натоварване.

Как се процедира с програмата?
Обикновено тя е индивидуална и трябва да се актуализира на всеки три месеца. Включват се дихателни упражнения със забавяне на дишането; медитационни – докато си седите – вдишвате през пъпа, коремчето се издува, а при издишване сякаш разпределяте енергията и директно захранвате ембриона  с енергия и той се успокоява… Така са ми казвали майките. Включват се и  упражнения с ускоряване на дишането. Трябва да се правят няколко цикъла. Полезни са също упражненията за засилване на гърба и ставите.

А има ли ограничения съобразно това в кой месец е бременната?
Упражненията за дишането могат да се правят чак до деветия месец.

Leave a Reply

%d bloggers like this: