Как да лекуваме грип и настинка?

Малките деца до 5-годишна възраст са много застрашени. Особено уязвими към вируса са бебета.

Децата попадат в рискова група, при която грипът може да доведе до усложнения. Оплакванията най-често включват главоболие, кашлица, болки в мускули и стави,  както и висока температура между 38 и 40 градуса, което го отличава от други простудни заболявания.

Симптомите могат да включват още хрема и запушен нос, треска, болки в гърдите, възпалено гърло, чувствителност на стомаха, повръщане и диария. При грип кашлицата е суха и дразнеща отначало. Детето обикновено е отпуснато, бледо и няма апетит.

Грип 2020 се отличава с много висока температура – до 40 градуса, затова бъдете внимателни. Изключително важно е да не се обезводни малчо.

прегледът при педиатър е задължителен, не се самолекувайте!

Възможна е появата на диария и повръщане, които не са чести при възрастните

Срещу вирусни инфекции действат съответно антивирусни препарати, които предотвратяват усложненията. Използват oseltamivir (Tamiflu) и zanamivir (Relenza), но те се изписват само от лекар, ако състоянието на детето го налага – тежко и продължително боледуване, заразяване с повече вирусни щамове, комплициран случай.

Най-доброто средство, с което може да се помогне на детето при грип, е да му се осигурят максимално разнообразни течности и се следи за техния прием. Това предпазва организма от дехидратиране заради високата температура. Препоръчителен е постелният режим. Сънят в случая лекува. Ако детето не иска да яде, не го насилвайте. Важното е да пие.

Повече от препоръчително е при заболяване на детето от грип да се проведе преглед при личния лекар и се изпълни неговото предписание за лечение. Дори на вид безобидните средства, имуностимулатори, добавки, билки и витаминни комплекси може да се окажат неподходящи за детето.

След боледуване са необходими минимум две-три седмици за пълно възстановяване на организма. В този период детето изпитва хронична умора, организмът му е все още слаб и силно податлив на ново заболяване. Наблегнете на плодовете, зеленчуците, пилешката супа, бульоните.

Leave a Reply

%d bloggers like this: