Как да лекуваме грип и настинка? Няколко работещи бабини лекарства

Малките деца до 5-годишна възраст са много застрашени. Особено уязвими към вируса са бебета.

Децата попадат в рискова група, при която грипът може да доведе до усложнения. Оплакванията най-често включват главоболие, кашлица, болки в мускули и стави,  както и висока температура между 38 и 40 градуса, което го отличава от други простудни заболявания.

Симптомите могат да включват още хрема и запушен нос, треска, болки в гърдите, възпалено гърло, чувствителност на стомаха, повръщане и диария. При грип кашлицата е суха и дразнеща отначало. Детето обикновено е отпуснато, бледо и няма апетит.

Бъдете внимателни. Изключително важно е да не се обезводни малчо, заради температурата.

прегледът при педиатър е задължителен, не се самолекувайте!

Възможна е появата на диария и повръщане, които не са чести при възрастните

Срещу вирусни инфекции действат съответно антивирусни препарати, които предотвратяват усложненията. Използват авирон, oseltamivir (Tamiflu) и zanamivir (Relenza), но те се изписват само от лекар, ако състоянието на детето го налага – тежко и продължително боледуване, заразяване с повече вирусни щамове, комплициран случай.

Най-доброто средство, с което може да се помогне на детето при грип, е да му се осигурят максимално разнообразни течности и се следи за техния прием. Това предпазва организма от дехидратиране заради високата температура. Препоръчителен е постелният режим. Сънят в случая лекува. Ако детето не иска да яде, не го насилвайте. Важното е да пие.

Повече от препоръчително е при заболяване на детето от грип да се проведе преглед при личния лекар и се изпълни неговото предписание за лечение. Дори на вид безобидните средства, имуностимулатори, добавки, билки и витаминни комплекси може да се окажат неподходящи за детето.

След боледуване са необходими минимум две-три седмици за пълно възстановяване на организма. В този период детето изпитва хронична умора, организмът му е все още слаб и силно податлив на ново заболяване. Наблегнете на плодовете, зеленчуците, пилешката супа, бульоните.

Предлагаме ви няколко „бабини лекарства“, споделени от Таня Андреева…

Гаргара със разтвор на сода при ангина – содата променя pH на средата и я прави неблагоприятна за развитието на бактерии и вируси. Деца над 6 г възраст могат да правят гаргара. Нека първия опит да бъде само с вода.

Пилешката супа, при настинка – пилешката супа е ценен източник на протеини, нужни на имунната система за синтеза на антитела за справянето с инфекциите. С нея децата приемат и течностите, за да възстановят загубите, поради високата температура.

Не случайно много от билките използвани от бабите ни, влизат в състава на съвременни лекарства и хранителни добавки.

Чай от мащерка при кашлица – Мащерката има антибактериално, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Намаляване на секрецията, улесняване на откашлянето и подпомага овладяването на кашлицата. Действа облекчаващо при възпалено гърло и засягане на задна фарингеална стена и трахея.

Чай от шипки при настинка – Шипката е наречена – царица на билките, защото има антиоксидантен, противовъзпалителен ефект и стимулира имунната система. Най-често се използват плодовете на шипката, които природата е превърнала в своеобразен склад за витамини. Плодът е характерен с високото си съдържание на витамин C и по това няма аналог сред другите растения. Съдържа 10 пъти повече витамин С от лимоните. Шипковият плод е богат и на каротин, пектин, вит. B1 и B2, както и от витамините PP и K.

Яж лимони, за да си здрав през зимата – Витамин С намалява продължителността на острите дихателни инфекции. Всички цитрусови плодове са с високо съдържание на Вит С. Повишава устойчивостта на организма към вируси и бактерии. Проявява противовъзпалителен и мощен антиоксидантен ефект. Витамин С намалява при стрес и инфекциозни процеси и нуждите ни от него се повишават.

Сироп от черен бъз за добър имунитет – Имуностимулиращият ефект на черния бъз е познат и се използва още от древността. Действа благотворно по редица механизми – притежава антиоксидантен и противовирусен ефект. Нарушава прикрепването и деленето на вирусите. Нарушава и самата структура на грипните вируси А и B. Активира имунните клетки и им помага да се придвижват до възпалението. Подпомага защитните механизми в организма. Според проучвания, приемът на сироп с плод от черен бъз съкращава времето за боледуване с до 4 дни.

Leave a Reply

%d bloggers like this: