Какво да бъде менюто след прием на антибиотици

В сезона на настинките, грипа и инфекциите ви предлагаме няколко ценни съвета от специалист.

А именно как трябва да храним детето, ако е приемало антибиотици. Наложително в такива случаи е да възстановим микрофлората на стомаха, работата на черния дроб, метаболизма, имунитета.

Най-големите последствия след приема на антибиотици са за храносмилателната система. Антибиотикът убива бактериите. Педиатрите го изписват, за да се справят с бактериалните инфекции. Но освен т.нар. „лоши“ бактерии, антибиотикът убива и „добрите“ – тези, които се грижат за здравата микрофлора на стомаха.

Минавайки през целия стомашно-чревен тракт антибиотикът буквално го стерилизира. А недостигът на полезни бактерии понижава имунитета. Настъпва дефицит на ферменти, отговарящи за храносмилането.

Витамините, които влизат в организма чрез храната, не се усвояват достатъчно добре.

От друга страна, недостатъчното количество полезни бактерии води до развитието на гъбички – в устата или по гениталиите. Може да се появи стоматит или кандидоза. Сред по-честите последствия са дисбактериозата, тонзилитът, алергията. За да не се стигне дотам, се налага възстановяване.

Кои продукти са полезни в подобни случаи?

Пробиотиците. Полезни бактерии, необходими за възстановяването на микрофлората, храносмилането, имунитета, за нормализиране на хормоналния фон. Необходими са на организма, за да може по-добре да усвоява витамините и микроелементите от хранителните продукти.
Къде ги има? В изварата, кефира, киселото мляко – могат да се консумират дори преди сън.

Антиоксиданти. Антибиотикът е токсично вещество, което нарушава цялостната работа на организма. А антиоксидантите са полезни в борбата с токсините и свободните радикали.
Къде ги има? Авокадото, прасковите, броколито, ягодите, карфиола, рибата, червеното грозде, ментата, тиквата, спанака, сладките картофи, доматите, грейпфрутите.

Витамин В комплекс. Витамините от група В са важни за възстановяване на метаболизма и усвояването на останалите витамини.
Къде го има? В бобовите, зелените зеленчуци, месото, яйцата и млечните, както и зърнените продукти – хл

Водата. Трябва да се пият около 6 до 8 чаши на ден. За да може организмът да се пречисти и да се нормализира метаболизма.

Препоръчително е този режим, богат на пробиотици, антиоксиданти и витамини да се спазва около 3 седмици, за да може организмът да се възстанови напълно.

Leave a Reply

%d bloggers like this: