Какво казва езикът на тялото?

Дори когато знае достатъчно думи, детето продължава да общува с нас и с помощта на тялото си, казват психолозите. Как да разпознаете сигналите, които ви дава?

Стои пред новата си играчка с ръце, сложени до тялото. Вие си мислите, че ви казва: „Не ми е интересно“. В действителност детето казва: „Страх ме е от тази непозната вещ“.

Трудно е да се повярва, но един малък жест може да получи 67 интерпретации. Децата обичат да научават нови неща, да експериментират, да изследват, но всяка нова вещ им носи и притеснения. Не забравяйте това.

Опитайте малко по-късно отново да му я покажете. Демонстрирайте, че я харесвате. Бавно я погалете, имитирайте игра с нея. Не го карайте да я взема, оставете го да свикне с нея. След това детето само ще се заиграе по-отблизо.

Вместо да каже „здравей“ на леля си или баба си, то облича на главата си дреха или се обръща… Мислите си, че не иска да види въпросния човек. В действителност детето ви казва – „Не искам да ме вижда“. Ако се усмихва, това е просто игра. Но ако е тъжно, това е сигнал, че човекът, който идва, му е неприятен в момента. Можете да кажете просто – той се срамува. Оставете го само да реши кога да се включи в разговора.

Когато влезете в стаята, вашето 2-3-годишно дете не ви гледа в очите... Мислите си, че е направило нещо лошо. А то всъщност ви казва: „Чувствам се зле, заради това, което направих“.

Не се карайте, не викайте, не му натяквайте. Покажете му защо е сгрешило, обяснете как да не се повтори пак.

Детето ви, което не се отделя от вас за минута, изведнъж тича напред. Мислите си, че иска да го оставите на мира. А то ви казва, че „може да се справи и само“. Това означава, че се чувства уверено, че се учи да се доверява на света около него. Не го приемайте лично.

Позволете му да изследва дървото, да чопли кората, пясъка, листата. Естествено, стойте наблизо, гарантирайки безопасността му, но не досаждайте.

Leave a Reply

%d bloggers like this: