Киноата в детското меню – откога и по колко?

Киноата е зърнена култура, която расте по склоновете на Андите. Нейна родина е Южна Америка. От древни времена е била почитана и използвана като много ценна храна от индианците.Наричали са я „златното зърно“. През последните години тя навлезе и в нашето меню, а съвсем скоро ще се предлага и в детските градини.

В киноата има вода, протеини, мазнини, въглехидрати, диетични фибри. Богата е на витамини и микроелементи като витамин А, В, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, желязо, манган, цинк, селен, мед. Както и на калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.
Процентът протеин в продукта е един от най-високите сред растителните култури.
Освен това е богата на т
риптофан и лизин. Триптофанът помага за синтеза на серотонин – хормона на щастието, а лизинът помага за усвояването на калция и спомага за формирането на здрави кости. Особено в юношеска възраст.

Важен факт е, че киноата не съдържа глутен. 

И сега – най-важният въпрос – от каква възраст можем да я включим в менюто на децата си?
Според специалистите, след навършването на 2 години. Преди това тя не е добър избор, заради съдържанието на сапонини, които са безопасни за възрастните, но вредни за детския организъм.
Сапонините дразнят лигавицата, включително червата. А при децата чревните стени все още не са напълно оформени и веществата влизат в кръвообращението, като по този начин причиняват токсичен ефект.

Как да я предложите? Можете да я добавите в ястията вместо ориз, просо и друга зърнена култура.

Ето ви една бърза и вкусна рецепта:)

Киноа със зеленчуци
Необходими продукти:
1 тиквичка
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
2 домата
2 чушки
1/3 лимон
100 г киноа

Начин на приготвяне:
Киноата се измива и накисва за час половина. После се слага да се свари. И пак се измива.
Зеленчуците се нарязват на малки кубчета и се задушават в зехтин за 10 минути. Добавят се към киноата. Подправя се на вкус със сол и пипер.

Leave a Reply

%d bloggers like this: