Здрави малчуганиНа масата

Киселото мляко и ползите му за малчо

Киселото мляко е супер полезно, а може да бъде и супер вкусно. Като добавите към него ядки, нарязани плодове, овесени ядки.

В състава му влизат въглехидрати, мазнини, белтъчини, ферменти, минерали и витамини (А и от група В). Минералите магнезий, калций, фосфор, калий са важни за растежа на детето. Има и от прочутите пробиотици – в натурален вид.

Има различни по масленост кисели млека – от класическите – от 2,7 до 4,5% масленост, до такива с ниско съдържание на мазнини (1,5-2,5% масленост), до почти обезмаслените – 0,1%, както и с висока масленост – 4,7-7 %.

Днес киселото мляко се препоръчва след навършване на 8 месеца.

Какви са ползите?

Детският организъм се нуждае от много и полезни вещества, за да се развива нормално. Например, калций. Дневната норма се съдържа в 200 мл кисело мляко.

То се усвоява много по-лесно от организма от прясното мляко, което го прави чудесна полезна закуска.

Редовната употреба на кисело мляко намалява риска от появата на кариеси.

Пробиотиците укрепват имунитета, осигуряват добра чревната флора, подобряват храносмилането,  активизират синтезирането на витамини от група В, неутрализират токсините.

Вредата

Няма вреда, ако говорим за натурално кисело мляко, в което няма т.нар. Е-та. Избягвайте продукти с дълъг срок на годност от магазина, защото те съдържат Е 1442, който нанася поражения на задстомашната жлеза. Избягвайте и подсладените варианти, защото в тях има доста подсладители, ароматизатори и оцветители. По-добре добавете малко домашно сладко.

Избирайте продукти със срок на годност до 4 дни, максимум – 7. Най-добрият вариант е сами да си го приготвите. Препоръчително е млякото от магазина да е с масленост 2,5%.

Според някои педиатри, сред които и д-р Комаровски, киселото мляко може да влезе в менюто на малчо след 6-ия месец. След навършването на 2 г. можете да давате до 150-200 мл.

Leave a Reply

%d bloggers like this: