С грижа за най-малките

Кучето у дома пази от шизофрения в късна възраст

Да имаш куче като дете може да те предпази от развитие на шизофрения в късна възраст. Това сочи изследванe на Института по педиатрична невровирусология към Университета Джон Хопкинс.

Според резултатите, при възрастните, които са имали куче като деца, вероятността да развият шизофрения намалява с 25%.

Това не се отнася за котките, уточняват изследователите.

Едно от обясненията е, че семействата, които се грижат за куче, обикновено живеят в къща и имат по-големи възможности, а това също е от значение.

Другото обяснение може да е в различната микрофлора при кучетата и нейните компоненти, които се пренасят върху децата, обяснява Робърт Йолкън, ръководител на изследването.

За да има ефект, кучето трябва да е у дома още от момента на раждането на бебето или, ако се присъедини към семейството преди детето да навърши две години. В тези случай рискът от шизофрения намалява с 50%. Това обаче не се отнася за риска от биполярно разстройство.

„Епидемиологичните изследвания винаги трябва да се посрещат със зрънце съмнение. Но често са първата стъпка към откриването на нещо ново в медицината“, каза пофесор Оливър Фройденрайх, един от директорите на кличинчната изследователска програма към Масачузетската болница, цитиран от БНР.

Leave a Reply

%d