Лошото поведение може да се дължи на лоши бактерии в стомаха

Ново изследване доказва, че микробиомът има отношение към поведението на детето.

През последните години учените активно изследват флората на червата. От тяхното количество и преди всичко от разнообразието им зависи имунитетът като цяло.

А сега става ясно, че микробиомът влияе не само на физическото, но и на психичното здраве. Дори може да е причина за промяна в поведението.

Учените установиха, че ако децата въобще не слушат родителите си и не се съобразяват със строгите предупреждения, не е нужно да бъдат наказвани. Трябва да се направи изследване разнообразието от микроорганизми, които населяват червата и храносмилателната им система.

„Детството е основен формиращ период в поведенческото и в биологично развитие, което може да се промени към по-добро или па-лошо според въздействието на външни условия, казва Том Шартън, водещ експерт от университета в Орегон.

„Детското развитие се диктува от гените, от външните фактори, но също така и от колониите с микроорганизми вътре и извън организма им. В микробиома на червата има около 10 трилиона микробактериални клетки от приблизително 1000 различни видове бактерии, които оказват влияние и на поведението“, обяснява още експертът.

Leave a Reply

%d bloggers like this: