Модернизират детското отделение на „Пирогов“

„Болните деца мечтаят само за едно – да оздравеят“, това каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на „АстраЗенека“ за България, по време на представянето на инициативата .„Малките герои“. Идеята е да бъде модернизирано детското отделение, за да се превърне то в по-приветливо място, в което децата и младите хора да се чувстват специални. Най-големият спешен център в страната реализира в момента мащабен основен ремонт със средства, осигурени от Министерство на здравеопазването.

В „Пирогов“ работят най-добрите родни специалисти, признати и зад пределите на родината ни. Болницата е лидер по предоставянето на медицински и хирургически грижи за деца и млади хора, а с обновяването на детското отделение на „Пирогов“, ще се нареди до най-добрите световни клиники за деца.

Инициативата за трансформацията е на Фондация „Америка за България“ в партньорство с ИКЕА, „АстраЗенека“, „УниКредит БулБанк“, Академия Градът, Tribal Worldwide Sofia и LHSA+DP, Ню Йорк.

“Докато мислехме как да помогнем на децата на България, си дадохме сметка, че можем да работим с партньори, които мислят като нас, за да направим един чудесен проект. Да покажем как бизнесът, правителството, неправителствените организации и отделни лица могат да обединят усилията си по прозрачен и ефективен начин, за да подобрят условията в “Пирогов”. И така започна проектът “Малките герои”, сподели Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

„Посредством тази инициатива отличната клинична репутация на болница „Пирогов“ ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебен процес.”, категоричен беше Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, който откри събитието.

Проектът ще преобрази общите пространства – рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра.

“Чрез тази инициатива ще се създаде антистресова среда за всички деца. Това ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В „Пирогов“ се намират уникални за страната медицински звена като секцията по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урологична и детска травматологична клиники. Поради това проектът е изключително важен.”, каза проф. д-р Асен Балтов, новият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Модернизацията на детското отделение ще надгради направените от „Пирогов“ подобрения в рамките на ремонта на болничното заведение, финансиран от Министерство на здравеопазването.

“Малките герои” ще превърне детското отделение в приветливо пространство с образователни елементи, подобно на Детски научен център „Музейко“. “Обявяваме началото на инициативата тук в “Музейко”, защото бихме искали да пренесем този цветен визуален език в “Пирогов”. Архитектът на „Музейко“ Лий Сколник ще работи с български екип, за да създаде в болницата една среда, която е много приятна и подходяща за деца и която в крайна сметка им помага да се възстановят по най-добрия начин.”, каза Нанси Шилър.

“Това, което ще се опитаме да създадем е една среда, която да бъде изключително стимулираща за децата, да мотивира тяхното вдъхновение, да има силен образователен компонент и да носи много радост. Редица проучвания показват, че когато в една детска болница, педиатрична клиника или отделение се изгради среда, която е цветна и красива, разпалва въображението, тя разсейва децата от факта, че са болни. Подобна среда помага за тяхното по-бързо оздравяване, намалява смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от прием на болкоуспокояващи. Съществуват научни доказателства в подкрепа на това.”, сподели Лий Сколник.

Очаква се инициативата „Малките герои“ да приключи окончателно през септември, когато ще бъде и официалното откриване на отделението.

Leave a Reply

%d bloggers like this: