На масата

Соковете не са препоръчителни до навършването на 1 годинка

Децата до 1-годишна възраст не трябва пият плодови сокчета. Това препоръчва Американската академия по педиатрия.
Специалистите са категорични, че майките, които не могат да кърмят или са взели решение да не хранят бебето си с кърма, трябва да ползват адаптирано мляко, което също е важен хранителен източник. „Майчината кърма трябва да бъде единствената храна, която бебетата приемат до 6-месечна възраст“, пише в новите изисквания, публикувани в списание Pediatrics.
Майките не трябва да дават на бебета под 6-месечна възраст да пият плодови сокове чисто от нутриционална гледна точка. Причината е, че заради тях децата може да не приемат достатъчно мазнини, протеини, витамини, минерали и други полезни вещества, които си набавят от кърмата или адаптираното мляко.

От Американската академия по педиатрия са категорични, че по-честата употреба на сокчета при децата до 1-годишна възраст може да доведе до недохранване или изоставане в ръста. „Плодовите сокове се рекламират в медийното пространство като здравословен и естествен източник на витамини и понякога калций. Техният вкус е приятен и се приемат охотно от децата, но имат повече вреди, отколкото ползи за детското здраве. Високото съдържание на захар в тях води до повишен прием на калории и риск от зъбен кариес. Липсата на протеини и фибри в тях може да доведе до нежелани последствия в наддаването “, обясняват експертите.

Вместо сокове, които често са пълни с множество консерванти, педиатрите препоръчват на родителите да дават на децата си повече плодове и зеленчуци под чиста форма или пюрирани.

В изискавнията пише още, че децата от 1 до 4 години не трябва да приемат повече от половин чаша 100% плодов сок на ден. Количеството може да се увеличи до 2/3 чаша за малчуганите от 4 до 6, а на тези от 7 до 18 години им е позволено по 1 часа дневно. Вместо плодови сокове, е по-добре родителите да предлагат пресни плодове, богати на фибри, като ябълки, круши, горски плодове и портокали.

Leave a Reply

%d bloggers like this: