Солната стая – противопоказания и какво казва науката

Всъщност науката не е дала своето твърдо „за“ относно халотерапия. Има различни проучвания, но повечето от тях са с неубедителни резултати, казват специалистите. Така че ползите от солната стая, както за възрастните, така и за децата са абсолютно в сферата на пожеланията. Те са вид wellness терапия с недоказани резултати относно здравето. 

Твърди се, че халотерапията помага при кашлица, затруднено дишане, лекува депресия, полезна е за кожни проблеми като псориазис, екзема и акне. Казват, че успокояващият и детоксикиращ ефект може да подпомогне имунната, нервната и лимфната система. Солните йони пречистват въздуха и могат да увеличат капацитета на белите дробове и да намалят физическите заболявания на възрастните, децата и спортистите.

Всъщност няма реални доказателства за всичко това, научно издържани, получени след съответните клинични проучвания, няма. Всичко е въпрос на мода и маркетингови програми.

Има обаче противопоказания.
Не се доверявайте изцяло на този тип терапия, защото тя не е доказано безвредна за всички, предупреждават медиците.

Доказано е, че при хората с астма халотерапията може да влоши някои от симптомите – кашлица, хрипове, недостига на въздух.

Някои получават силно главоболие по време на сеанса, прекаран в солната стая.

Поддръжниците на халотерапията твърдят, че тя е безвредна за бременните и кърмачетата. Проучване от 2008 г. е установило, че вдишването на 3-процентен физиологичен разтвор е безопасно решение за кърмачетата с бронхеолит. В солните стаи обаче липсва стандартизация на количеството и процентното съдържание. То може да варира. А това може да бъде опасно.

Малко научни изследвания…
През 2007 г. е направено изследване при хора с ХОББ (хронична белодробна недостатъчност). Няма доказателства, че халотерапия повлиява добре състоянието им. Същото се отнася за бронхиалната астма и хроничния бронхит. Има проучване от 2004 г., но неговите резултати не са достатъчни, за да препоръчаме халотерапията на хората с подобни проблеми, казват специалисти от най-големите световни университети.

 

One thought on “Солната стая – противопоказания и какво казва науката

Leave a Reply

%d bloggers like this: