Специална кулинарна книга събира рецепти за деца

Всички знаем, че това, което ядем, се отразява пряко на здравето ни. Затова е изключително важно да научим децата да се хранят здравословно. Новата инициатива на „Лидл България“ събира на едно място трима сериозни професионалисти – шеф Иван Манчев, шеф Таньо Шишков и проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Първата кулинарна книга за деца, която ще се появи на пазара в началото на есента, ще включва рецепти, подходящи за малчугани от 3 до 14 години, разработени от двамата шеф готвачи. Те ще предложат не само привлекателни и вкусни, но и полезни за децата изкушения. Цялото кулинарно съдържание ще е съгласувано и одобрено от проф. д-р Дулева. Допълнително, в помощ на родителите, тя ще предостави и своите професионални съвети и полезна информация за пълноценно и балансирано детско хранене. за съжаление има доста деца с наднормено тегло, а през последните години все повече родители се увличат по режими на хранене, които не са подходящи за детското здраве – като кето диетата или пък безглутеновото хранене, коментира проф. Дулева. Тя подчерта, че децата трябва да наблегнат на зърнените, включително пълнозърнести храни, както и на плодовете, и зеленчуците. Да пият повече течности, да избягват празните калории, вредните снаксове и пърженото.

Освен професионалната гледна точка на експертите, компанията ще потърси помощта и на самите родители. Предизвикателството, което „Лидл България“ отправя към тях, е да споделят любимите рецепти на семейството, които са не само вкусни, но и подходящи за пълноценно и здравословно детско хранене. Сред тях екипът от експерти ще избере 15-е най-добри предложения, които ще станат част от кулинарната книга. Критериите, по които рецептите ще бъдат оценявани са здравословни ползи от продуктите, хранителна стойност на ястията, както и здравословни методи на приготвяне. Разбира се, важно е да бъдат прилагани и качествени визуални презентации – т.е. снимки:)

Събирането на рецепти от мама и тате започна и ще продължи до 10 юни на интернет страницата на инициативата www.lidl.bg/detskirecepti. Родителите, чиито рецепти бъдат избрани да станат част от кулинарното издание, ще имат шанс да ги приготвят заедно със своите деца под експертното ръководство на шеф Манчев и шеф Шишков, на специално организиран кулинарен лагер.

Leave a Reply

%d bloggers like this: