Здрави малчугани

Спорт и 11 часа сън пазят здрави детските кости

Ако искате детето ви да има здрави кости, осигурете му 11 часа сън и достатъчно време за физически упражнения.

Експерти от Университета в Южна Австралия изследвали 804 деца на възраст между 11 и 13 години, за да намерят перфектното решение за здравето на костите, съобщава ДЕ24.

Физическата активност е от решаващо значение за здравето на костите, казат учените. Децата трябва да спортуват или да тичат до 90 минути на ден и да извършват леки дейности като ходене или домакинска работа по 3-4 часа на ден. Остатъкът от „идеалния ден“ се състои от 8 часа седене с активности като четене, учене и посещение на училище, и 11 часа сън през нощта.

Установяването на най-добрата комбинация от дейности за растеж на костите при по-малки деца е важно, тъй като максималната костна маса се оформя между 18 и 20 години.

„Оптимизирането на здравето на костите при децата е важна защита срещу остеопорозата, водещата причина за предотвратяване на фрактури при възрастни и основен обществен здравен проблем със значителни икономически и обществени разходи“, казват специалистите.

Остеопорозата е основен проблем в световен мащаб, засягащ до 200 милиона души – с 500 000 фрактури годишно в резултат на заболяването.

Енергичната физическа активност трябва да бъде 1,5 часа активни упражнения, включително разходки.

Проучването е установило, че сънят е по-важен за здравето на костите при момчетата, отколкото при момичетата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: