Бременност и ражданеСъвети за здраве

Терапията с делфини е добра за бременните – помага и на майката, и на плода

Общуването с тези мили, усмихнати същества е особен вид медитация, казват специалистите. То влияе положително както на психологическото състояние на бъдещата мама, така и на физическото й здраве. Няма друго място, където бременната да получи такава полза и усещания, както в басейна с делфините. Те разпознават безпогрешно бременността, дори когато е в много ранна фаза. И отношението им към жената е доста по-различно, отколкото в обикновена ситуация. Делфинът е много внимателен към бъдещата майка, опитва се да се грижи за нея.
Няма защо да се притеснявате, че усмихнатият бозайник ще ви бутне без да иска по корема. Къпането в басейн с делфини е безопасно дори в седмия-осмия месец от бременността, казват лекарите – животните следят внимателно контурите на тялото и няма как да ви наранят.
Според учените, ултразвукът, издаван от делфините, влияе благотворно на плода и дори може да предпази от появата на здравословни проблеми, например, порок на сърцето. Под въздействието на „делфинския“ ултразвук се формират по-добре слуховите органи на плода.
Много положително се отразява терапията с делфини на бъдещата мама. Тя помага за отпускане на мускулатурата, сваля напрежението в главния мозък и превъзбудата, освобождава от тревожните мисли и страхове. Подобрява настроението, което е много важно за безпроблемната бременност и раждането.
Обикновено сеансите по делфинотерапия включват запознаване с животните, плуване редом с тях под звуците на приятна музика, игра с топка. В някои страни се предлага и сеанс по рисуване с делфините и дори бодиарт – делфинът създава своето произведение на изкуството върху корема на бъдещата мама.
У нас, за жалост, има само един Делфитариум и той се намира във Варна. Новите му собственици от Festa демонстрираха желание за разширяване на сградата с допълнителна, който да включва и родилна зала за животните. Но дори и сега можете да поплувате с животните в басейна.
В южната ни съседка – Турция, делфинотерапията е в доста по-напреднала фаза.

Leave a Reply

%d bloggers like this: