Травмите от ПТП са причина номер едно за смъртността на млади хора

Отговорността е на всички участници в движението, а първите уроци по безопасност на движението трябва да се случат в семейна среда.Това бе основният извод от провелия се на 25 и 26 октомври в RIU Правец семинар, посветен на безопасността на движение по пътищата.

Темата „Към Визия нула жертви от пътнотранспортни произшествия“ обедини на едно място организации като ББАПБ, Пътна полиция, СБЖ. Отговорността за здравето и бъдещето на децата ни е в нашите собствени ръце. Ако ги научим от малки да се оглеждат, когато пресичат, да го правят само на зелен светофар и на пешеходна пътека, ако ги научим, че скоростта не е игра, а отговорност към техния живот, живота на близките им и този на останалите хора на улицата, те ще имат много по-голям шанс да останат живи и здрави. Това каза инж. Алекси Кесяков.

Що се отнася до статистиката, тя вече не стряска никого, въпреки че е ужасно черна. А именно:
– травмите от ПТП са причина номер едно за смъртността на млади хора;
– нараняванията от ПТП са причина No1 за влошаване на здравословното състояние на децата над 5 г. възраст;
– травмите от ПТП са огромна тежест за болниците и здравната система;
– смъртността от ПТП се придвижва напред;
– загубите от ПТП са огромни: в света за 2015 г. те са в размер на 1 250млрд. щ. д.; в ЕС за 2016 г. – 100 млрд. евро; у нас изплатените щети по застраховка „Гражданска отговорност“ и „Каско” за 2016 г. са към 700 млн. лева.
– пътнотранспортните произшествия са предотвратими.

Уви, хората правят грешки. И тези грешки могат да доведат до ПТП. Въпреки това никой не трябва да умира или да бъде нараняван в резултат на тези грешки. Системата трябва да му помага и да го пази…
В списъка на грешките попадат разсейването – визуално, физическо, мисловно, комбинирано; намалените способности, заради прием на алкохол, наркотици, лекарства; умората, дремливото шофиране, които могат да са следствие на заболявания – временни, хронични. Грешките могат да се дължат на незнание, на липсата на достатъчно умения, на лоша преценка на ситуацията.

Човешкото тяло има ограничена биомеханична толерантност и елементите на системата трябва да бъдат съобразени с нея, казват специалистите. При удар със скорост над 30км/час, нараства риска от смърт.

Всички части на системата трябва да бъдат с висока степен на безопасност и в комбинация да умножават защитните ефекти. Ако една част се повреди, другите да защитават хората.

От 8 до 32 години живеем на пътя. Затова е изключително важно да научим децата си да бъдат отговорни и знаещи участници в движението. Може би е добре да бъдат създадени програми за обучение на майките, защото малчуганите повтарят това, което правим ние. И ако ние демонстрираме безотговорност и незнание, това ще направят и те.
Много от децата стават жертви на т.нар. семейни катастрофи. Родители убиват децата си, мъже жените си, дядовци внуците. Освен семейството, важна е и ролята на детската градина, на училището. Добре е в тези заведения да има интерактивни полигони за обучение.

И, скъпи мами, не дърпайте детето за ръка, когато човечето отсреща свети червено. Колкото и да закъснявате, по-важно е да стигнете, нали? Ние сме техния пример. Нека бъдем добър пример.

Leave a Reply

%d bloggers like this: