В битка за имунитет

Всички ние искаме децата ни да имат добър имунитет. Особено сега, в края на лятото, когато започва новата учебна година.

Всъщност на всяко дете му е „позволено“ да се разболее. Съществува дори норма за това.

При кърмачетата – 4 и повече пъти в годината при децата на възраст – от 1 до 3 години – не по-малко от 6 пъти, а при децата от 4 до 5 години – не по-малко от 5 пъти. Става въпрос за респираторни инфекции. Независимо дали малчо ходи или не на детска градина.

По принцип децата на възраст до 1 година рядко боледуват, особено, ако мама ги кърми. Защото кърмата ги „зарежда“ с антитела и те се справят успешно със заобикалящите ги вируси.

Истинската паника настъпва, когато детето тръгне на градина. Там то се среща с повече на брой хора и повече бактерии и вредни микроорганизми. А за да може имунната му система да се „запознае“ с всеки от тях и да си изработи антитела, е необходимо време. И докато имунитетът се гради, болести ще има. Има значение и възрастта, в която малчо тръгва на градина. Обикновено това се случва във времето на кризисния период – 2-3 годинки. Стресът става голям, а детето не иска да ходи на градина, иска да си стои у дома.

Съветът на специалистите е да се въоръжим с търпение, докато наследникът ни навърши 4-5 години.

В тази възраст се променя клетъчният състав на кръвта, тя става като при възрастните. Расте броят на количеството клетки, които се борят с астает количество клеток, которые борются с бактери бактериалните инфекции. Организмът реагира на болестите така, както се случва при възрастните.

Режимът е много важен. Детето трябва да спи по 9-10 часа, да се разхожда навън, да играе на въздух, по-малко да стои пред телевизора и да гледа в таблета.

Важно е менюто да присъстват пресни плодове и зеленчуци, продукти, богати на фибри и пектин. Киселомлечните продукти също помагат за укрепване на имунитета.

Не давайте витаминни добавки без да сте се консултирали с лекар.

Необходим е преглед на педиатър, за да се предпише имуномодулатор.

Слънце, вода и чист въздух. Това са трите условия за здрави деца. Задължително проветрявайте помещенията у дома. Излизайте често навън. Дори, когато малчо е болен, трябва да излиза. Свежият въздух гони болестите и подобрява настроението.

Leave a Reply

%d bloggers like this: