В подкрепа на момичетата, които искат да се занимават със спорт

Според последното проучване на Always почти седем от всеки десет момичета не се чувстват насърчени да спортуват

Аlways, в партньорство с организацията на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени „ООН Жени“ и с Международния олимпийски комитет (МОК), в световен мащаб, запозна инициатива за насърчаване на момичетата да останат в спорта.

„Спортът е толкова важен за изграждането на увереност, но въпреки това на твърде много момичета им липсва поощрение, ресурси и дори достъп, които да ги накарат да продължат да играят“, казва Мишел Бетен, заместник-директор, Procter & Gamble. „Много сме развълнувани, че създаваме значими партньорства, които имат реално значение за това повече момичета да остават в спорта и за повишаване на осведомеността относно важната роля, която спортът играе в изграждането на увереността на момичетата.“

В събота в Рио де Жанейро, Бразилия, започнаха усилията за осъществяване на партньорството, като Always се ангажира да оказва подкрепата си на инициативата на ООН Жени и МОК – „Една победа води до следващата“, с която 2500 бразилки на възраст 10-18 години ще получат достъп до учебен план по спорт и изграждане на увереност, като част от шестмесечна пилотна програма.
Учебният план по тази програма, разработен от партньора на ООН Жени – Women Win (Жените печелят) и адаптиран за програмата след олимпийските игри в Бразилия – доказва, че драстично подобрява увереността на момичетата и тяхното разбиране по въпросите на сексуалното здраве и права, финансите и икономическите права:
• 89% от момичетата казват, че са лидери, в сравнение с 46% преди началото на програмата;
• 68% от момичетата са повишили познанията си и разбирането си за насилието, основано на пола, а 93% от тях знаят къде да докладват за насилие;
• близо 80% от момичетата имат по-добро разбиране за сексуалното и репродуктивното си здраве и права и знаят как да предотвратят бременност и полово предавани инфекции.

Кампанията на Always #КатоМомиче, стартирала през юни 2014, е вдъхновена от идеята, че началото на пубертета и първият цикъл бележат най-ниската точка в увереността на момичета и от това как вредните думи могат да допринесат за този спад в увереността. Тя показва колко дълбоко въздействие може да има изразът „като момиче“ върху самочувствието на момичетата и вдъхнови движение, който стартира, за да се промени общественото мнение. През 2015 г. ново проучване на Always разкри, че 72% от момичетата чувстват, че обществото ги ограничава като им казва какво трябва и не трябва да правят или да бъдат. И повече от половината от момичетата смятат, че обществените ограничения ще са същите или по-лоши след десет години, което показва липса на надежда за промяна. През юни 2016 г., марката публикува данни от ново проучване, което открива, че половината от момичетата се отказват от спорта до 17-годишна възраст и че седем от всеки десет момичета не се чувстват насърчени да играят, въпреки данните, че има връзка между спортуването и повишаването на увереността. За задържане на момичета в спорта, Always стартира новата инициатива „Продължавай да играеш“ на Always #КатоМомиче, която сега е в ход. За повече информация относно движението #КатоМомиче, посетете www.always.com.

Leave a Reply

%d bloggers like this: