Ваксините подпомагат процеса по изграждане на имунитет

Ваксините действат, за да ни защитят. Под това мото във Велинград се проведе семинар, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина. Поводът – Европейската имунизационна седмица, която стартира на 23 април. 

Още с раждането си бебето се сблъсква с различни вируси, бактерии и паразити от обкръжаващия го свят, а част от тях причиняват сериозни инфекциозни заболявания, които водят до смъртта на милиони деца по света. Имунитета при новородените е само временнен и започва да намалява след първите няколко седмици или месеци.

Ваксините подпомагат процеса по изграждане на имунитет, имитирайки инфекция, като тази „имитация“ не причинява заболяване, а стимулира имунната система да изгради защита срещу заболяването, каза д-р Клара Балджиева пред журналисти и специалисти на семинара „Ваксините действат, за да ни защитят!“, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина по повод Европейската имунизационна седмица, организиран във Велинград.

Днес, чрез ваксините можем да предпазим нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания – дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит В, туберкулоза, рубеола, ротавирусна инфекция, пневмококови инфекции, морбили, заушка…

Опасни ли са ваксино-предотвратимите заболявания?
Всички те са толкова редки, че е лесно да се подцени значението на детските ваксинации, коментира още д-р Балджиева. Въпреки това тези болести са все още заплаха и въпреки, че са редки сега, ако децата не са ваксинирани, те могат да се върнат с пълна сила. Пример за това е епидемията от морбили в България през 2010 г. и като резултат наличието на 24 смъртни случая.

Вредно ли е едновременното поставяне на няколко ваксини?
Научни изследвания показват, че при едновременното поставяне на няколко ваксини, имунната система на бебетата НЕ се претоварва.
Бактериите и вирусите, които се използват във ваксините, са отслабени или убити и те са много по-малко, отколкото от милионите микроби, с които бебетата и децата влизат в контакт ежедневно.
Ако на дете се поставят едновременно 11 ваксини, това ще използва само 0,1% от възможностите на имунната му система.

Тревожна тенденция е склонността на родителите да свързват всички сериозни и инвалидизиращи заболявания с приложените в този период ваксини, заяви д-р М. Попова от Изпълнителна агенция по лекарствата.
Ролята на представите на населението за безопасността на ваксините като фактор за отказ от ваксинации и заобикаляне на задълженията за ваксиниране расте.

Не трябва да забравяме обаче, че всяко дете заслужава равна възможност за здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това.
При децата под 5 години има особено висок риск от развитие на усложнения и дори фатален край, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксиниране.
Ваксините, включени в имунизационния календар дават възможно най-добрата защита на малчуганите, когато те се нуждаят най-много от нея.
Ваксинираните деца предпазват и защитават останалите около тях – братя и сестри, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди, възрастни роднини.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: