Вярата в себе си и самочувствието се кодират в детството

Вярата в себе си и самочувствието се кодират в детството. Тогава се учим да вярваме в себе си, да можем да разчитаме на чара и уменията си, да комуникираме, да бъдем смели и отговорни.

Всичко идва от детството. Не забравяйте. И когато станете родители, не учете децата си само да бъдат послушни и възпитани. Научете ги да бъдат смели, силни и да вярват в себе си.

Детето заявява себе си още на детската площадка. В яслата. В детската градина. В тези първи моменти на социализация то вече демонстрира характер и гради отношенията си на базата, която сте му дали до годинка и половина.

Още в тази ранна възраст малчовците общуват, разчитайки на увереността в себе си и подкрепата, която получават от нас.

Затова любовта е важна от първия миг, в който детето поеме въздух. И дори още от мига, в който го усетите, че помръдва в корема ви.

Говорете му, пейте му, разказвайте му истории от живота ви, казвайте му колко е специално и важно за вас. Разбира се, въобще не става въпрос за разглезване. Граници трябва да има и те трябва да бъдат поставени още към третата-четвъртата година. Става въпрос за изграждане на самочувствие, увереност и имунитет към нещастията и провалите в живота.

Вашата любов, демонстрирана още в ранна възраст, ще му помогне да се научи да преживява проблемите и провалите по най-добрия за него начин. Ще го научи да ги приема, да се справя с тях и да продължава напред. Без да задълбава в личностни кризи и депресии. Това до голяма степен ще му помогне да се пребори и с огромното количество стрес, с което животът ни залива всеки ден. А оттам и с болестите, които са негови производни.

Виждате ли – показаната навреме любов, топлата семейна среда, всъщност ни осигуряват не само щастлив, успешен живот, но и едно сравнително добро здраве. Здраве, кодирано не само в ДНК-то ни, но и в средата, в която растем и градим своя характер.

Leave a Reply

%d bloggers like this: