Здрави малчуганиНа масатаСъвети за здраве

Закуска, който не яде…

Една от най-трудните задачи за всяка майка е да накара детето си да хапне сутрин на закуска. Но, според учените, усилията си заслужават.

Много от нас пропускат този момент в забързаното си ежедневие, но се оказва, че децата, които похапват редовно сутрин са по-малко склонни да развиват наднормено тегло и страдат по-малко от сърдечни болести.

А учениците, които са закусили, не се хвърлят на първата срещната високо калорийна и вредна храна за обяд.

Филип винаги закусва. Всяка сутрин си имаме ритуал. Първо измиваме очите, зъбите и ръцете. После се състезаваме до стола на масата в кухнята. И следва закуска. Обикновено правя филийки с яйца, намазани с мед, филийки с шунка и кашкавал, палачинки, кроасанчета, мини банички.

Закуската може да бъде нещо съвсем обикновено, не е нужно да правите кулинарни чудеса.

По-важното е, че детето ви ще поддържа стабилен енергиен баланс през целия ден. Разбира се, не без значение е и качеството на храната. Трябва добре да съчетаете различни видове храни – протеини, въглехидрати и белтъчни. В този смисъл, купата с корнфлейкс не е най-добрият избор.

Въпреки че родителите са убедени в благотворното влияние на закуската, те често си спестяват това усилие и влагат повече в приготвянето на вечерята, например.

В началото е нужно да приложите малко хитрост и изкушения, за да свикне детето, че сутрешната закуска е задължителна. Пригответе му любимия шейк например, за да заглушите аргумента: „Аз не съм гладен“.

Комбинацията от мляко, плодов сок и малко лед е незаменима. Ако детето наистина не може да се справи с храната, може да му опаковате сандвича за по-гладни времена. Със сигурност ще му послужи в първото или второто междучасие.

Липсата на време също не е оправдание. Някои неща могат да бъдат подготвени от предходната вечер. Накарайте малкия палавник да си подреди чантата и дрехите от вечерта, за да не се измъква с аргумента за времето. Сутринта може да включите и детето в подготовката на храната. Накарайте го да си избере закуската от предния ден, за да предвидите продуктите и нужното време за приготвяне.

Ако на детето му е скучно и не желае да се мотае край масата рано сутрин, може да го изненадате с някаква нетрадиционна храна, нещо азиатско или мексиканско.

Ако имате повечко време, може да поръчате на децата да украсят със сметанови фигурки кекса или дори най-обикновените бисквити.

Leave a Reply

%d bloggers like this: