Добре дошли в БиблиотекатаУчилище за родители

Защо е важно да четем на децата си?

Още през осемдесетте учени от САЩ забелязват, че хората четат по-малко. Защото телевизията се развива с бързи темпове. Без четене обаче мозъкът работи по-бавно и детето не се развива нормално.

Четенето е упражнение за мозъка

Четейки, ние тренираме мозъка така, както тренираме бицепсите във фитнеса. Четящите хора живеят по-дълго. Четенето за мозъка ни е като въздуха – необходимост, без която не можем. И докато детето не се научи да чете само, ние трябва да му четем на глас. Защото…

Четенето на глас развива речта

Децата, чийто родители им четат редовно, говорят от по-рано и по-правилно. Имат и по-богат речник. Често в книжките има думи, които не използваме в ежедневието си. Когато четем, Филип че пита ккаво означава една или друга дума, фраза, идиом. Така той не само развива речника, но и логиката. Учи се да мисли логично.

Четенето на глас развива въображението

Фантазията и въображението са генератори на нови идеи. нито едно анимационно филмче не може да научи детето ви да мисли нестандартно и с въображение така, както ще го направят книгите. Когато му четете приказка, то мислено си рисува картини, представя си героите, обстановката, в която се развива действието.

Предложете книгата като вид играчка

Често купувам на Филип играчки, защото смятам, че те също спомагат за развитие на мисленето и въображението. С тях той разказва истории, говори им, измисля си сюжети. Но също толкова често купувам и нови книжки. Днешните детски четива са много по-интересни – в тях има стикери, вазможности дза визуализация, за игри, за активно участие на малчо.

Четете на глас, тренирайте слуха

Важно е детето да се научи да чува, да асимилира и после да преразказва. Да може да формулира правилно чутото.

Четенето създава близост с детето

Всеки път, когато четете заедно, вие създавате усещане за вълшебство, за сплотеност, за близост. Детето се чувства добре до мама и тате, които са го гушнали и му четат интересни истории.

Четенето решава проблеми


С помощта на книжките ще можете да водите разговори, да питате за неща, които иначе детето не би споделило с вас.

Кога да започнете с четенето?

Веднага след като малчо се роди. Четенето ще го успокоява. Когато е на 6 месеца той с удоволствие ще слуша кратки истории като „Дядо вади ряпа“. Избирайте книжки с красиви и големи рисунки. Четете една и съща толкова пъти, колкото малчо пожелае. Започнете да правите изводи, да търсите поуката от историите. Обсъждайте.

Leave a Reply

%d bloggers like this: