По цвета на езика можете да разпознаете някои болести?

Малиновият е един от симптомите на скарлатината. В първите дни от болестта езикът е обложен. Температурата се повишава, а детето се оплаква от силна болка в гърлото. Непременно отидете на лекар!

Жълтеникавият е резултат от натрупване на повърхността на езика мъртви клетки или остатъци от храна. Това се наблюдава при заболявания на стомашно-чревния тракт – дисбактериоза, проблеми с черния дроб.

Кафеникавият се повява при нарушаване на микрофлората на червата и при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Понякога така се появяват и гъбични инфекции. Необходима е консултация с педиатър, а след това и с гастроентеролог.

Ако езикът, устните и ноктите синеят, организмът изпитва нужда от кислород, случва се при проблеми на белия дроб и сърцето. Спешно потърсете лекар!


Сухият език говори за обезводняване. Той може да бъде сух и когато детето е със запушен нос и по време на сън диша през устата.

Т.нар. географски език – с петна, напомнящи острови от географска карта, може да е знак за наследственост, алергия, хронично заболяване, често боледуване.

Leave a Reply

%d bloggers like this: