Новини

Финалът на Spelling Bee е на 6 май

На 6 май в столичния хотел „Хилтън“ ще се проведе финалът на Spelling Bee, на който ще бъде обявен националния шампион по спелуване на английски език за 2017 – сред над 6600 деца от цяла България. Състезанието започва в 10,30 часа.
В България съревнованието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Благодарение на Фондация „Америка за България“ то достига до все повече ученици от цялата страна. В първото му издание през 2011 година са се включили 1020 ученици от 42  населени места, а днес участниците са близо 7000 и идват от 304 училища от 154 малки и големи градове и села.
Spelling Bee обучава учениците не само на безгрешен правопис на английски. Тази година състезанието се провежда под надслов „Бъди добър към другите“, а месец февруари беше обявен за „Месец на добрите дела” без значение малки или големи са те или към кого са адресирани. Организаторите насърчиха учениците не само да се замислят, но и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание и да направят нещо добро за тях.

Театър за деца

30.04.2017 – „Жълто и  Кокошка с брошка“, представления за бебета в театър „Възраждане“
29.04.2017 – „Сапунен свят“, в ОКИ Дом на културата Красно село
29.04.2017 – „Ние, врабчетата“, в Сити Марк Арт Център

Безплатно обучение на тема „Здравословна диета и режим на хранене при деца до 7 годишна възраст“

Фондация „За Нашите Деца“ организира безплатно обучение на тема „Здравословна диета и режим на хранене при деца до 7 годишна възраст“ с лектор  д-р Бояна Петкова. Основните теми, по които ще говорим са как да захраним бебето, как да осигурим правилно и балансирано хранене на детето и да му създадем навици за здравословно хранене. По време на обучението ще обсъдим какви са последствията от неправилното хранене, кои са най-често допусканите грешки при съставянето на менюто на детето и как да ги избегнем. В рамките на събитието родителите ще имат възможност да поставят и други важни за тях въпроси.
Обучението ще се състои на 27 април от 14:00 ч. до 17:30 ч. в „Център по приемна грижа“ на адрес: кв. Сердика, ул. Гюешево № 21 (в двора на Център за обществена подкрепа „Св. София“).
Необходимо е родителите, които желаят да се включат в него да потвърдят участието си на тел. 0882516103, Доброслава Стоилова.
Обучението е част от проект „Грижа в ранната възраст” в подкрепа на правото на всяко дете да има пълноценно развитие още от своето раждане, който фондацията изпълнява с финансиране от фондация ОУК. Целта на проекта е да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна детска възраст (0-7 г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата.

Безплатен куклен театър за деца

Постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета“ ще покаже на децата как да опазват околната среда като изхвърлят отпадъците си разделно. Кукленият гастрол ще гостува на Разлог (4 май), Дупница (12 май), Видин (15 май) и Свиленград (31 май). Образователната пиеса разказва историята на три животинчета – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки. Те ще разкажат на децата защо е важно отпадъците да не отиват на сметищата, а в трите цветни контейнера за разделно събиране, и как децата и техните родители могат да помогнат на Планетата да стане по-чиста и здрава. Героите са лица на кампанията „Нахрани ме разделно!” и са добре познати от контейнерите за разделно събиране на „Екопак България“. Входът за кукления театър е свободен, а всяко дете ще получи комикс книжка с игри.
Местата и часовете на представленията ще бъдат обявени във фейсбук страницата на Екопак България.

SOS Велопоход в подкрепа на каузата на SOS Детски селища България

На 25 юни стартира третият ежегоден SOS Велопоход в подкрепа на каузата на SOS Детски селища България. Маршрутът е София – Пирдоп – 80 км по Подбалканския път с предвидени две спирания на с. Долно Камарци и с. Мирково.
Инициативата е съвместен проект на Аурубис България и SOS Детски селища България, заедно с Даниел Миленов.
Старт е в София – парк „Заимов”, в 10,30 ч. е откриването, в
11,00 ч. – стартът.

Издателска къща „Хермес“ ще дари книги на стойност 25 000 на читалищата в България

Те ще бъдат разпределени в 5 региона и по време на всяко дарение ще присъства български автор, когото „Хермес“ издават.
На 12 май от 13,00 часа в РНБ „Петко Р. Славейков“ управителят на ИК „Хермес“ – г-н Стойо Вартоломеев, ще се срещне с библиотечната общност от Велико Търново и региона, за да дари книги на стойност 5000 лева на 30 читалища. Специален гост на събитието ще бъде и нашият автор – големият български писател и сценарист – Георги Мишев.
Турът започва от Велико Търново с Георги Мишев. А на 18 май следва Русе с Васил Георгиев.

 

16 отбора се класираха на зонален полуфинал за „Купата на COCA-COLA: Движи се!” в столицата 

28.03.2016
Над 800 младежи и техните семейства и приятели спортуваха и се движиха, заедно с любимите на тийнейджърите музикални звезди Михаела Маринова и Кристиян Костов

За първи път в историята на междуучилищните футболни турнири „Купата на Coca-Cola: Движи се!” 56 отбора от 71 училища се впуснаха в двудневна футболна битка за място на зоналния полуфинал за възрастова група 14-16 години. Шестнадесетте отбора победители в регионалната надпревара в София ще премерят отново сили на 11 юни 2016 г. в столицата. Над 800 подрастващи и техните семейства, приятели и близки спортуваха и се раздвижиха със забавните игри и състезания, организирани паралелно с футболните мачове. Младите поп изпълнители Михаела Маринова и Кристиян Костов също бяха на стадиона, за да се погрижат за доброто настроение на феновете.
По традиция всички фенове на футбола ще имат възможност да подкрепят отбора на своето училище в онлайн платформата на турнира: www.kupata.bg.

Над 70 училища в надпреварата за „Купата на COCA-COLA!“ с отбори във възрастова група 14-16 години

На 26 и 27 март за първи път в историята на междуучилищните футболни турнири „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ ученици на възраст между 14 и 16 години от 71 училища ще се впуснат в надпревара за голямата награда в турнира – посещение на мач от полуфиналите на UEFA EURO 2016. Отборите ще премерят сили в спортен комплекс „Академика – 4 км“ в София.
„Купата на Coca-Cola: Движи се!“ стартира през 2011 г. в София и с цел да мотивира все повече подрастващи да се движат и спортуват. В продължение на 5 поредни години инициативата разширява своя обхват и днес обхваща над 60 000 ученици от 8 региона в страната. В тазгодишното издание на турнира за първи път ще бъдат включени и по-големи ученици на възраст от 14-16 години, които ще премерят сили на столичните терени.
За юбилейното издание на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ ще бъдат връчени и 2 специални награди за феърплей, а лично кметът на Столична община ще отличи избраните отбори от София.
Много приятни емоции, танци, забавления и награди за поддръжниците на футболните отбори ще съпътстват мачовете на по-големите ученици през целия уикенд. На 26-ти и 27-ми март от 10 часа в спортен комплекс „Академика- 4 км“ в София над 800 подрастващи и техните семейства, приятели и близки ще се движат и спортуват в забавни игри и състезания, паралелно с футболните мачове. Младите поп изпълнители Михаела Маринова и Кристиян Костов ще се грижат за доброто настроение на стадиона, ще покажат най-добрите си стъпки на дансинга и ще потанцуват заедно със своите фенове в специално организирания кът „Раздвижи своя талант“. В продължение на няколко месеца музикалните звезди ще бъдат на стадиона и ще се забавляват заедно с участниците. Освен това те ще предизвикват феновете на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ и в платформите Facebook и MySPARX. Михаела Маринова вече отправи своя първи призив в „1-ви кръг: В историята“. На фен-страницата на инициативата във Facebook вече протече и второто предизвикателство към запалянковците „2-ри кръг: Футболистка на годината“, като този път те бяха предизвикани от Михаела Филева.
София е първата спирка от футболното турне, победителите от което ще имат възможност да осъществят едно незабравимо пътуване, изпълнено с футболни емоции и впечатляващи спомени от четвъртфиналите на UEFA EURO 2016. След София надпреварата продължава в още 7 региона в страната: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе и Стара Загора, в партньорство с местните общини. Отборите победители от всяка община ще се срещнат по време на регионалните финали, а големият финал на „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ 2016 ще се проведе на 19 юни в София като част от активностите, посветени на избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 г. По традиция всички фенове на футбола ще имат възможност да подкрепят отбора на своето училище в онлайн платформата на турнира: www.kupata.bg.

МАЛКИ стъпки за ГОЛЯМО бъдеще

10/03/2016
Дормео съвместно със Сдружение SOS Детски селища България стартира кампания под надслов „МАЛКИ стъпки за ГОЛЯМО бъдеще“. Тя е насочена към насърчаване развитието на талантите, извънкласните занимания и професионалното ориентиране на децата и младежите, за които Сдружението се грижи.

МАЛКИ СТЪПКИ ЗА ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ_SOS Детски селища

МАЛКИ стъпки за ГОЛЯМО бъдеще е благотворителна инициатива, в която  се набират средства за 523 деца и младежи, които ще имат възможността за период от една година да се радват на: допълнителни уроци по математика, български език и литература, чужди езици; шофьорски курсове, програми за професионална ориентация и стажове за по-големите; занимания по пеене и музика, изобразително и приложно изкуство, сценични изяви; народни и модерни танци, плуване, футбол, баскетбол, фехтовка, конна езда; екскурзии, зелени училища, организирани ваканции и лагери със занимания по интереси

Всички заедно с малки стъпки можем да осигурим на децата и младежите от програмите на SOS Детски селища България тяхното ГОЛЯМО бъдеще, като съберем за каузата 34 881,54 лв.
Дормео вече дари 10% от сумата – 3500 лв.
Вие също можете да подкрепите каузата, като изпратите СМС с текст ДА на номер 1287 и дарите 2 лева! В знак на признателност към всеки, подкрепил каузата, Дормео предоставя специален комплимент.

Всяко дете носи в себе си скрит талант!
Всяко дете трябва да открие себе си и да развие пълноценно потенциала си!
Нека дарим ГОЛЯМО бъдеще на децата и младежите от програмите на SOS Детски селища България!

Виж повече за каузата МАЛКИ стъпки за ГОЛЯМО бъдеще на http://www.dormeo.bg/sos-cause/ и http://sosbg.org/sos-cause/