Деца избират любимо заглавие от Разказвач № 1 в света – Роалд Дал

В Световния ден на книгата и авторското право управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова обявиха началото на детската класация „Любима книга на Роалд Дал“. Заглавието победител ще бъде съобщено в началото на месец юни в библиотеката.

През 2016 г. ще се състоят множество инициативи в цял свят, посветени на Разказвач №1. Голяма изненада е екранизацията на едно от най-обичаните произведения от британския автор – ГДВ. Лентата, дело на Стивън Спилбърг, ще бъде на българските екрани на 16 септември 2016 г.

Роалд Дал е уелски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Кръстен е на полярния изследовател Роалд Амундсен, национален герой на Норвегия. Едва на три години е, когато седемгодишната му сестра Астри умира от апендицит. Няколко седмици по-късно от пневмония умира и 57-годишният му баща. Отначало учи в училището в Ландаф, Уелс, а после е прехвърлен в интернат в Англия. От 1929 г. е ученик в Repton School в Дарбишър, но впоследствие решава да се откаже от университета.
Дал е висок почти два метра, става капитан на футболния отбор, играе също и скуош. Шоколадовият мотив, който присъства в детската му книжка „Чарли и шоколадовата фабрика”, както и в други негови произведения, е скъп ученически спомен. Свързан е с кутиите с лакомства, които компанията Cadbury изпращала в училището, за да бъдат оценени от най-независимите експерти – децата. Както и с детинската му мечта да създаде нов вид шоколад.

Leave a Reply

%d bloggers like this: