Майки заснеха забавен коледен клип с бебетата си

Христина Лисник е консултант по бебеносене, четвърто ниво, вече три години. Повечето от нас я познават от участието й в „България търси талант“. Освен с вълнуващото участие в тв предаването, майките от ErgoDance изненадаха и със забавно коледно видео. Попитахме я защо бебеносенето е важно и как се е родила идеята за клипа…

Христина обяснява за ползите от бебеносенето

Защо бебеносенето е важно?

– Най-важно е най-вече за бебетата. Особено за новородените, защото това им дава сигурност. Когато се роди, светът е нещо ново за него. За него е твърде шумно, твърде светло. Сгушено в мама или тате, то е спокойно. Чува гласа на майката, усеща пулса, дишането й. Това е добре за емоционалното му състояние. От друга страна, т.нар. поза жабче е благоприятна за развитието на тазобедрените стави. Ставата стои в точно определен ъгъл. И това препятства изкривяването. Ергономичните носилки поддържат и естествената извивка на гръбначния стълб.

Какво ще рече консултант по бебеносене и защо имаме нужда от него?

– Сложно е. Родителите имат нужда от помощ при избор на носилка. Особено, когато става въпрос за шаловете. Те са дълги, сложни за връзване, има нужда от обяснение и показване. По отношение на раничките също има тънкости – колко да бъде стегнат коланът, как да бъдат закопчани презрамките. Особено, когато говорим за преждевременно родени бебета, близнаци или деца с проблеми. Трябва да бъдем много внимателни и деликатни. Има бебета с дисплазия на тазобедрената става. При тях нещата са много по-специфични.

Консултант по бебеносене у нас има от 3 години. Професията е доста нова за България. Ходим на обучения, уъркшопи.

Колко са консултантите у нас?

– Десетина, които са минали четвърто ниво. Общо сме 30-ина в цяла България. Съсредоточени са в София, Пловдив, Варна, Русе.

Как се появи идеята за бебеносенето и танците?

– Като цяло носенето успокоява. Полюшването – също. И така решихме да направим танци с бебе в слинг или раничка. От една страна това е забавление за майките, от друго – приятно за детето. Не става въпрос за буйни танци, а за хоризонтални движения, съобразени с децата.

А защо решихте да заснемете коледното клипче?

– То е специален поздрав към майките. И представя тяхното коледно ежедневие. Всяка една майка, всяка една жена има нужда от внимание. Досега няма клип, посветен на майките. Стана набързо. Снимахме го в дома на една от нас, в хола, защото не успяхме да съберем бюджет за студио. Беше много забавно. И отзивите са страхотни. Вече имаме идеи за други клипчета.

Текст: Веселина Петрова
снимки: Христина Лисник

Leave a Reply

%d bloggers like this: