Общувайте с детето, докато е още в утробата ви – ще се роди по-умно и със заложби

През 90-те години на мода беше един виц, в който майка пита доктора кога трябва да започне възпитанието на тригодишното си дете, а той й отговаря: „Вече сте закъснели с 3 години и 9 месеца“. Днес повечето майки са наясно, че трябва да общуват с децата си още, докато са бебета – да им пускат красива музика, да им четат интересни книги. Не всички обаче знаят, че развитието на детето започва още в утробата. Докато сте бременна можете да го научите да харесва хубава музика, литература, театър, дори да развиете любовта му към чуждите езици. До този извод са стигнали пренаталните психолози, които се занимават с психологическото развитие на плода.
Опитът на предците ни
В Корея винаги се е приемало, че когато детето се роди, то е на 9 месеца – т. е. възрастта му се пресмята от момента на зачеването, а не на раждането.
В Индия бременните жени посещават специални храмове, където медитират, съзерцават красиви скулптури, ядат специална осветена храна. Това допринася детето да се роди емоционално стабилно и по-малко капризно.
В Гърция пък бъдещите майки задължително се наслаждават на красиви скулптури и слушат мелодична музика, за да родят красиво и надарено дете.
Китайките пеят на децата си всеки ден, вярвайки че това ще се отрази благоприятно на характера на детето им.
Бременните японки отивали да живеят в места, разположени сред красива природа, където специални жени се занимавали с естетичното им и музикално образование.
В някои страни на Африка пък от древни време до днес бременните практикуват специални танцови движения, които им помагат да родят надарени и конкурентноспособни деца.
Говорете на своето бъдещо бебче
Опитайте се да му говорите при всяка възможност. Първо, така детето се вслушва в гласа ви, и второ – ще може да го разпознава. Говорете му, когато е най-активно в корема ви – когато шава с крачета или попутва. Открийте своя начин за общуване – той може да бъде леко поглаждане по корема, потупване или нежно приласкаване. Важно е „начинът“ да бъде един и същ всеки път, когато „заговорите“. Със спокоен глас разкажете на малкото човече, което расте във вас, нещо приятно, което ви се е случило. За успешното развитие на детето психолозите препоръчват да му говорите всеки ден не по-малко от 10 мин.
Ако искате да порасне полиглот:) 
Интересът на детето към чуждите езици също трябва да се развива още преди раждането. Ако майката изучава или говори чужди езици по време на бременността, то честотата на тези езици ще бъде включена в приемащия диапазон на детето. И когато то порасне, научаването на тези езици ще му се отдава много по-лесно.
Развийте неговата емоционалност, пазете нервната система
Ако искате детето ви да бъде емоционално стабилно, погрижете се за това още докато не се е родило. За целта се старайте да избягвате стреса и конфликтите докато сте бременна. Не забравяйте, че вашите негативни емоции и преживявания се отразяват на плода. Съществува зависимост между емоциите и производството на един или друг хормон, съпътстващ проявлението им. Например, когато сме радостни и щастливи, мозъкът ни изработва ендорфини – хормоните на щастието, когато сме тъжни и огорчени – хормони на стреса. Така между майката и детето чрез плацентата тече постоянен обмен на вещества, което означава че емоционалните преживявания стигат до бебето буквално за секунди – когато мама се усмихва и детето се усмихва, когато мама е тъжна и бебето е тъжно. Е, не можем винаги да сме щастливи, но можем да се опитаме да гледаме позитивно на живота и случващото се около нас.
Музиката на живота
Учените са установили, че музикалният вкус на детето се формира още преди раждането му. Доказано е, че ако майката слуша класическа или народна музика, това способства доброто развитие на детския мозък, в резултат на което детето ще учи по-лесно чужди езици, ще се справи по-бързо и лесно с четенето. Каква музика да слушате, докато сте бременна? Според психолозите най-благотворно влияе на плода класиката – например, Брамс или Бетовен. Ако ви се ходи на рок концерт, най-добре го отложете за след раждането. Освен класика, добре е да заложите на джаз, соул, които също влияят добре на психичното развитие на бебето.
Разходките, изпълнени с добро настроение, са залог за лесно раждане
Според специалистите, раждаме трудно, когато детето се страхува да се появи на бял свят. За да не се случи това с вас, отдайте се на т. нар. „щастливи“ разходки. Докато се разхождате по улиците на града или в парка, разказвайте на своето бебче колко красив е светът и какъв щастлив живот го очаква. Не е задължително да говорите на глас, просто си мислете положително за живота, който ви очаква заедно. Така ще предаде на детето си положителни емоции, ще му вдъхнете любов към живота.

Leave a Reply

%d bloggers like this: