Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

На 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносените деца.

Целта му е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. Както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000. В световен мащаб броят им надхвърля 15 милиона. Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.

Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения.

В България статистиката също е тревожна. Над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано. Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства.

Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 г.

У нас онлайн платформата http://earlybaby.info/ е на разположение с информация за всички, които имат отношение към грижата за недоносените деца. В нея може да изтеглите и подробния наръчник за родители „Всичко за недоносените бебета”, създаден от Фондация „Нашите недоносени деца“, в който ще намерите изключително пълна и достъпна информация за раждането, болничния престой, кърменето и грижите за недоносеното бебе и дете.

Ден на отворените врати организира Неонатологичното отделение в шуменската болница – от 11 часа днес вратите са отворени за семействата на преждевременно родени бебета, за които са полагани грижи в отделението.

В момента от 9 новородени в интензивния сектор, 6 са недоносени, каза началникът на отделението по неонатология в Шумен д-р Лиляна Куздова.

„Някои от тях са с тегло под 1500 грама. За щастие, децата са стабилизирани, с добри жизнени показатели и дишат самостоятелно. През първите девет месеца от тази година в отделението са родени 623 деца, от които недоносени са 79“ – уточни д-р Куздова.

Тя допълни, че в шуменската неонатология предстои откриването на семейна стая.

Leave a Reply

%d bloggers like this: