Внимавайте с добавките, откажете цигарите

Въпреки наистина лесния достъп до информация, много бъдещи майки повече на недоказани теории, отколкото на своя лекар…

Всяка жена, която иска да става майка, трябва да знае, че след 40 шансовете й намаляват двойно. С безплодието се сблъсква всяко пето семейство. За да намалите риска, трябва да се откажете от цигарите и алкохола.

Откажете се от тютюнопушенето – още на етап планиране на бременността или веднага, когато разберете, че тя я факт. Би било чудесно и партньорът ви да направи същото. Рискът се отнася и до електронните цигари.

Изследвания показват, че при жените пушачки, яйцеклетките и ембрионите са със значително по-лошо качество и висок процент на хромозомни аномалии при плода.

Употребата на алкохол при мъжете води до понижаване броя на сперматозоидите и тестостерона, както и до липса на полово влечение. Също така намалява концентрацията на сперматозоидите, а при жените води до нередовни менструации или такива, при които липсва овулация.

Хранете се балансирано. За зачеване е вредно както наднорменото тегло, така и твърде слабото тяло. Забележете – отново на двамата партньори. Защото водят до промени в обмяната на веществата, а оттам и до промени в хормоналния баланс.

При високо тегло се повишава рязко нивото на естрогените, може да се достигне до ендокринен стерилитет, а при пациентки с много ниско тегло, включително такива, страдащи от анорексия или булимия, се наблюдава разстройство в менструалния цикъл. Това от своя страна води до късна или липса на овулация, при която яйцеклетката, находяща се в овулаторния фоликул е презряла и вече не е годна за оплождане.

Често причина за безплодие стават хронични заболявания на малкия таз, полови инфекции, настинки, предишни аборти.

Бременните трябва да внимават с продуктите-алергени и да компенсират недостига на витамини със специални витаминни комплекси.

Вредата от ултразвука не е доказана, но пък ползата е безкрайно ясна. Ултразвукът не нарушава физическото или неврологичното развитие на детето, не предизвиква растеж на злокачествени новообразувания.

Вярвайте на лекаря си и се консултирайте с него относно пътуванията, витамините, отоците. Не четете форуми и не питайте приятелки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: