Задната хрема при децата от 1 до 3 години и хомеопатичното й решение

При децата до 3-годишна възраст близо 90% от заболяванията са предизвикани от вируси. Най-честите симптоми са температура, зачервено гърло, кашлица, но обикновено всичко започва с неприятната хрема. А т. нар. задна хрема е причина за силни тревоги на родителите.
При задната хрема секретите от възпалената носна лигавица се стичат назад в гърлото и причиняват дразнеща кашлица. Характеризира се още със запушен нос и затруднено дишане.
Понякога може да предизвиква и повръщане със слуз, особено нощем или при лягане. Видимо може да липсва секреция от носа и понякога родителят не може да разбере, че причината за кашлицата всъщност е задният ринит.

Какво е важно да знаете?
Избягвайте продължителна употреба на капки за нос, а също и почистването на секретите с помпичка. Тези манипулации влошават състоянието на лигавиците, които са първият страж срещу вируси и бактерии.
Правилната диагностика е от голямо значение. Ако задната хрема е хронично състояние, продължаващо повече от един-два месеца, трябва да се провери дали причината не е наличие на алергия или възпаление на синусите. Друга възможна причина е попадане на чуждо тяло в носа. При всички случаи не отлагайте прегледа при УНГ-специалист, за да бъде поставена правилната диагноза.

Как да помогнете на болното дете?
За разлика от конвенционалните медикаменти, хомеопатичните препарати действат ефективно и в същото време щадят организма, нямат никакви странични ефекти и не водят до привикване.
Още при първите симптоми за наличие на хрема може да приложите комплексния хомеопатичен препарат Цинабсин, който облекчава хремата и дишането, намаляване отока на лигавицата. Защо е толкова ефикасен? В състава му влиза хомеопатичното лекарство Цинабарис. То действа точно при жилави секрети, които се спускат назад към гърлото. Секрецията спира и кашлицата постепенно изчезва. Друга съставка на Цинабсин е хомеопатичното лекарство Ехинацея, което стимулира имунната система. Така ще предпазите детето от редициви на хремата или от усложнения и хронифициране на състоянието.
Таблетките Цинабсин са подходящи за деца над 2 г., както и за възрастни, включително за бременни и кърмещи жени. Деца от 2 до 12 г. могат да вземат по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 пъти дневно. След облекчаване на състоянието продължете лечението още 10-14 дни с прием на 3 пъти по 1 таблетка дневно.

Освен Цинабсин можете да започнете да давате и Шуслерова сол №3 железен фосфат (по 1 таблетка на час) в първата, остра фаза на инфекцията. Тази минерална сол е „бързата помощ” срещу възпалението. При наличие на хрема с белезникави секрети комбинирайте соли №3, №4 и №8. Ако няма подобрение или секретите се променят към жълто-зелени и слузести, може да се добави и сол №6 калиев сулфат. В острия период на заболяването давайте по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след настъпване на подобрение продължете приема за още няколко дни по 2 таблетки от всяка.

Друго средство при хрема, особено подходящо за най-малките, е хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал, който съдържа лекарството Луфа. Спреят помага за по-лесното изчистване на носа, без да е агресивно и дразнещо. Има противовъзпалително действие, отпушва носа и предпазва от развитието на хронична хрема. Подходящ е и за бебета под 1 г., бременни и кърмачки. При деца под 1 г. се впръсква по веднъж във всяка ноздра 2 пъти на ден. При деца от 1 до 11 г. – по 1 впръскване във всяка ноздра 3 пъти дневно, а при хора над 12 г. – по 2 впръсквания във всяка ноздра 3 пъти на ден.

Leave a Reply

%d bloggers like this: