5 полезни витамина и микроелемента

Те са важни за пълноценното развитие на растящия детски организъм. Затова е важно да следите дали присъстват в менюто.
Калций. Основният елемент, изграждащ костната система. Продуктите, съдържащи калций, са богати и на витамин Д, който може да предотврати диабет първи тип.
Източници: мляко, кисело мляко, кашкавал, соево мляко

Витамин Е
Според статистиката на университета в Небраска, САЩ, 80% от децата в днешно време страдат от недостиг на витамин Е, който е незаменим за тъканите и клетките антиоксидант, който участва във всички жизнено-важни процеси, случващи се в организма, укрепва имунитета, помага за по-лесното усвояване на витамин А.
Източници: орехи, слънчогледово семе, зехтин, авокадо

Целулоза
Помага на организма да се освободи от шлаките, подобрява работата на стомаха и дебелото черво, създава усещане за ситост. Минималната доза целулоза за едно 4-годишно дете е 9 г. Лесно може да се набави от пълнозърнестия хляб или от плодовете.
Източник: ябълки, малини, портокали, овесени ядки, ядки, бобови.

Калий
Липсата му се наблюдава, ако детето не хапва достатъчно плодове и зеленчуци. Важен е за възстановяването на водния баланс, за снабдяването на мускулите с кислород и за съкращаването на мускулите.
Източници: банани, портокали, домати, кисело мляко, риба треска.

Желязо
Често липсата му е съпроводена с наднормено тегло и бедно на витамини меню. Желязото помага на еритроцитите да транспортират кислород до всяка клетка в организма, имат участие в развитието на главния мозък. Затова недостигът може да се отрази на поведението и успеваемостта.
Източници: телешко, пилешко, бобовите храни, пълнозърнест хляб, нар, елда, скариди.
* Трябва да отбележим, че желязото, съдържащо се в местните продукти, се усвоява по-добре от това в растителните продукти.

Leave a Reply

%d bloggers like this: