Не бъдете скъпи на любов и гушкане. Те лекуват!

Важността на физическия контакт в отношенията между родители и деца често се подценява, а всъщност той стои в основата на едни от най-успешните терапии на психолозите.

Най-важното нещо, което можете да датете на детето си е любов. Тя не струва нищо в нашия материален свят, а всъщност е безценна. Защото благодарение на любовта, която давате на своите деца, те ще растат щастливи, уверени и успешни.

Според американския психотерапевт Вирджиния Сатир, „За да оцелеем са ни необходими 4 прегръдки на ден, за да се чувстваме защитени – 8, а за да растем – 12“.

Любовта помага на децата да растат щастливи

Ето ви го и отговорът. Всъщност аз прегръщам Филип при всеки възможен случай. Целувам го всеки път, когато успея. И често му казвам, че го обичам и винаги ще бъда зад него, ще му пазя гърба. Моят баща ми даде това. Подкрепата. Винаги съм знаела, че зад гърба има някой, на когото мога да разчитам и който няма да ме остави да падна. И затова винаги намирах сили да се изправя.

Доказано е, че при прегръдка, рецепторите в кожата се активират и предават импулси, които достигат до мозъка и имат положително въздействие върху настроението, апетита, мотивацията и съня.

Прегръдката има силата да стимулира производството на допамин – невротрансмитер, който играе важна роля за доброто настроението, чувството на удоволствие и намаляването на стреса.

Виждате ли? Една нищо и никаква прегръдка, а толкова много ползи! Любовта е в основата на всичко. Не го забравяйте. И назбарвяйте да я изразявате.

Фотокредит: Pixabay, Pexel, Unsplash

Leave a Reply

%d bloggers like this: