Най-важното, от което се нуждаят децата ни

В живота на родителите има много стрес – всички сме заети, постоянно имаме проблеми, драми, кризи. Но има едно нещо, за което си струва да отделим внимание, независимо колко натоварени сме – прегръдката.

Безусловната любов и ласките от мама и тате влияят пряко на емоционалното здраве на децата.

Всички изследвания, проведени в последните 30 години, подчертават връзката между ласките и нежността, получени в детството, и здравето и щастието в зряла възраст.

Pixabay

Децата, получили достатъчно прегръдки, гушкания и целувки, са склонни на по-висока самооценка, по-добре се справят в училище и университета, имат по-добри отношения с родителите си, по-малко поведенчески и психологични проблеми.

В едно от последните изследвания децата на майките, което са си позволявали повече знаци на любов, са по-малко тревожни и по-устойчиви на стреса. Те по-рядко се оплакват от враждебността на околната среда, от неудовлетвореност в отношенията и психосоматични причини.

Друго изследване, публикувано през 2013-а, показва, че безусловната любов и ласките влияят пряко на децата, правейки ги по-щастливи и по-малко тревожни.

От друга страна липсата на любов и нежност в детството има твърде негативно въздействие – е на физическо, и на психологическо ниво. Може да доведе до редица здравословни оплаквания, емоционално разстройство.

И нещо наистина интересно: учените предполагат, че родителската любов и ласки могат да защитят децата от разрушителното влияние на стреса, с който те се сблъскват ежедневно.

One thought on “Най-важното, от което се нуждаят децата ни

Leave a Reply

%d bloggers like this: